Articles

Vuits i nous

Tejero amb rastes

Les imatges televisives del president de la Generalitat i la presidenta del Parlament baixant de l'helicòpter que els ha dut a l'edifici de la cambra legislativa per esquivar els que ahir l'assetjaven, què em recorden? Una vinyeta de Tintín ambientada a la república sud-americana de San Teodoro? Una seqüència d'aquelles pel·lícules d'espies que Hitchcock va fer als últims anys i que també se situaven en països dictatorials americans? No, callin, aquestes imatges amb tant de gra captades amb molt de zoom tenen l'aire d'aquelles altres que vam veure la nit del 23 de febrer del 1981. Alguna cosa de pacte del capó, de la sortida del Congrés dels Diputats que hi havien estat segrestats.

Ahir, 15 de juny, aniversari de les primeres eleccions democràtiques a Espanya, hi va haver un intent de cop d'estat a Catalunya. Sense fusells, tancs ni exèrcit, però un cop d'estat. Uns centenars de joves que s'atorgaven la raó van mirar d'impedir l'entrada dels diputats al Parlament i després van segrestar-los no deixant-los sortir. Tejero ha canviat el bigoti per les rastes.

Tan bé com havia començat tot fa un mes, indignats. Es veu, però, que en aquest país no hi ha manera que un qualsevol moviment juvenil acabi bé, sigui una celebració del Barça, una revetlla, un ball de festa major, una manifestació o un bivac de santa i molt justificada indignació a la plaça Catalunya. Quan no surten els que trenquen bancs surten els que cremen contenidors o surten, com ahir va passar, els que van a cops amb uns senyors que han estat elegits democràticament. Totes les raons dels indignats dinamitades i desprestigiades en un matí, els que les havíem abonades, titllats de pijo-progres paternalistes, i el país exposat de nou a la befa internacional.

Ha de fer servir un helicòpter el President de la Generalitat per arribar al Parlament davant la mirada atònita de les feres del zoo? I tant. Que se sàpiga que aquí la democràcia la defensem no diré per terra, mar i aire, que queda bel·licós i ja n'hi ha prou de violència, però sí amb els mitjans de què disposem.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.