Articles

El fantasma de 1980

El 10 de juliol farà un any de la multitudinària manifestació al passeig de Gràcia contra la retallada de l'Estatut practicada pel Tribunal Constitucional a partir del recurs presentat pel PP. Un any després tenim el PP al govern de la Diputació de Barcelona i d'un munt d'ajuntaments de la mà de CiU, la força que va acabar capitalitzant a les urnes l'onada sobiranista d'aquella manifestació històrica. Paradoxal, oi? La cosa és més curiosa perquè CiU pot acabar pactant els pressupostos de la Generalitat amb el PP mentre aquest reprèn l'ofensiva contra la immersió lingüística a l'escola catalana.

Quan escrius això i demanes on són els sobiranistes de CiU davant d'aquesta preocupant pepevergència, et salten a la jugular els defensors de l'ambigüitat i el tacticisme en nom d'una suposada seriositat que tindrà fruits nacionals extraordinaris vés a saber quan. Per justificar tal aberració política, els meus amics de CiU atribueixen totes les culpes als socialistes. S'ha instal·lat la idea que si CiU pacta amb el PP és perquè no té més remei vista la “irresponsabilitat” del PSC, i és llavors quan recuperen el fantasma de Joan Reventós, a qui li ha quedat la llufa de l'error històric de no haver volgut pactar tres dècades enrere amb Jordi Pujol. Com que el PSC va refusar aquell pacte amb Pujol el 1980, es va passar 23 anys a l'oposició. I els tornarà a passar el mateix, adverteixen des de les files de CiU.

D'entrada, aquesta mateixa setmana Joaquim Nadal ha volgut trencar aquest relat que guanyava força amb una carta en què s'ofereix a CiU per pactar-hi. Semblaria, doncs, que José Montilla es queda amb l'herència de l'atrinxerament de Reventós, mentre que el pragmàtic i pactista seria Nadal. Ja veurem com acaba.

El paral·lelisme Artur Mas-Jordi Pujol i José Montilla-Joan Reventós té la seva gràcia perquè cal recordar que Pujol va acabar pactant –o a l'inrevés– amb Heribert Barrera, que fou el primer president del Parlament recuperat. Si fos cert que Montilla fa de Reventós, per què Mas no prova de fer generosament de Pujol pactant amb un Barrera que avui podria ser un necessitat Joan Puigcercós?

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.