Centenars de pagesos clamen a Tarragona per denunciar l'abús de les distribuïdores

Demanen «preus justos» per a ells i els consumidors, i culpen les administracions per la manca de suport i planificació

«Els consumidors se senten estafats pels preus abusius que paguen pels productes del camp, i els pagesos, també», exposava el coordinador nacional d'Unió de Pagesos, Joan Caball, que denunciava l'«oligopoli imperant» en el sector de la distribució, on «tres grans cadenes –en al·lusió a Carrefour, Caprabo-Eroski i Mercadona– dominen el 50% del mercat a Catalunya». Els pagesos hi posaven un exemple gràfic: «Un quilo d'avellanes, que ja torrades i envasades un pagès ven a 7 euros, a El Corte Inglés en val 42, i el d'ametlles puja de 9 a 62!» «Venem les cireres a 20 cèntims a Mercabarna, i a la botiga estan a més de 2 euros; no sé qui s'ho queda, però el marge abans era el doble i ara ja és deu cops més», afegia la Trini Girona, pagesa de Vila-rodona.

«És una mala política que això ho hagi de regular el mercat, algú hi ha de posar mà», demanava el coordinador territorial d'UP, Josep M. Coll. «Amb l'excusa de la crisi, les grans empreses fan l'agost, ja que rebenten preus», lamentava, si bé també avisava: «Quan pleguem tots les deixarem amb el cul a l'aire, perquè Catalunya s'ha fet de petites i mitjanes empreses.»

«Ells són venedors, tenen fidelitzada i controlada la demanda, i pacten uns preus a la baixa», analitza el responsable d'oli d'UP, Miquel Blanch, que assegura que el sector «està al límit de la supervivència, amb gent desesperada que fins i tot arrenca vinya en plena producció». «Cal vetllar perquè no hi hagi posicions de domini i que els preus no caiguin per sota dels costos; com en qualsevol sector s'intenten evitar els monopolis, en l'agrari també», reclama.

Les culpes, dels governs

UP, així, culpa la «inoperància» i la «mala planificació» dels governs estatal i català de ser les causes de la situació de l'agricultura, en què «ha arribat un moment en què cap sector no s'aguanta». Per això exigeixen que els defensin, per exemple «amb un pla estratègic de la pagesia catalana a 40 anys», segons Coll. «Han orientat l'agricultura cap a les grans produccions, i això només va bé a uns pocs», denuncia, i reclama: «Cal fer tot el possible perquè no plegui cap més pagès.» «No volem més normes ni regulacions, sinó més solucions i inversions», resumeix Caball, que reclama «ser tractats igual que els altres sectors», en referència al tracte que, davant la crisi, l'administració ha donat als bancs o a empreses com ara Seat. «Han de decidir entre beneficiar tres grans cadenes o les 50.000 o 60.000 famílies pageses que queden», rebla. «O és que no som d'aquest país?», conclou.

Els pagesos també volen «que es compleixin les mesures que ja hi ha en un calaix», segons Coll, i que hi hagi més inspeccions i sancions per garantir la qualitat i lluitar contra el «frau alimentari». Segons UP, s'han detectat alguns olis que no compleixen les especificacions de l'etiqueta.

Demanaran un ple monogràfic al Parlament

La d'ahir no va ser la primera acció de protesta dels pagesos, ni serà l'última. Fa unes setmanes, ja van muntar a Tarragona un mercat on venien els productes a preus superiors als que solen cobrar, però molt més barats que els que paguen els consumidors, una iniciativa «legal» que no descarten generalitzar. Caball, de fet, avançava ahir que per ara ho continuaran fent perquè «ha demostrat als ciutadans que és possible oferir un preu just», si bé ho combinaran amb l'extensió de les manifestacions a tot el territori, com la del 20 d'agost a Lleida, o el 22 del sector del vi a Vilafranca. «No pararem fins que el govern no es mogui», avisa. Carles Vicente, responsable de sectors vegetals d'UP, avançava també que demanaran un debat monogràfic al Parlament sobre la situació del sector, «perquè se'n parli i se'n vegin les mancances». El sindicat, de fet, ha enviat una moció a tots els ajuntaments i consells comarcals per demanar el debat, i en especial la compareixença del conseller, Joaquim Llena.

Fruites i verdures contra el «mal govern»

El centenar de tractors que van participar en la protesta van sortir a les deu del matí des de Reus i Valls en marxa lenta, i van provocar almenys un quilòmetre de cua a la T-11, on van tallar un carril, i quatre més a l'N-240, on durant una hora el trànsit també va quedar tallat en sentit Tarragona. A la plaça Imperial Tarraco es van unir a més de 200 manifestants que hi havien arribat en vehicles particulars. Després d'una hora de concentració i dels parlaments, els pagesos van abocar diversos carregaments de clofolles d'avellana, préssecs, síndries o tomaques a les portes de la Subdelegació del Govern de l'Estat, que alguns també van apedregar amb tot de fruites i verdures, entre aplaudiments dels congregats. Després de recórrer tota la rambla Nova, i encapçalada per una pancarta que demanava «Preus justos al camp i a la ciutat», la comitiva es va tornar a aturar davant de la delegació del govern català, on van repetir l'escampall, ara també amb raïm, pebrots i nectarines, al crit de «Visca la terra, mori el mal govern!». L'acció es va allargar fins a les dues, hora en què ja s'havien netejat del tot la façana i l'accés a la Subdelegació.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.