cultura

publicacions

Hi havia una vegada un conte sobre la recuperació de la cabra catalana

Edicions Sidillà de la Bisbal publica el primer llibre infantil d'una col·lecció de contes basats en fets reals

Es titula ‘Cabretes al país de les meravelles'

Recentment, la comunitat científica va donar per extingida la cabra catalana, una antiga raça pròpia i exclusiva de Catalunya que es trobava documentada amb aquest nom ja al segle XIV. La competència amb altres espècies en va reduir molt la quantitat d'exemplars fins al punt que molts la van considerar desapareguda l'any 2005. Va ser al mes d'abril del 2011, però, que es va descobrir que un pastor de prop del Montsec, a Lleida, l'Antoni Pellisser cuidava un ramat de quaranta cabres catalanes de pura raça. Arran d'aquesta troballa, l'any 2012, l'Associació Slow Food va aconseguir que els exemplars trobats es reproduïssin i en va garantir d'aquesta manera la supervivència.

Aquest fet real tan extraordinari que van recollir els diaris ha servit de base per concebre Cabretes al país de les meravelles, de Montse Vila i Montse Mayol, el primer conte que publica Edicions Sidillà. És un projecte nou que ha entusiasmat tant l'editorial bisbalenca que té la intenció de publicar més llibres de contes basats en fets reals, segons ha fet saber l'editora Judit Pujadó.

Narrada en to de faula tradicional però amb una mirada moderna i actual que evita l'alliçonament, el llibre explica aquesta història incorporant-hi elements com la fama fàcil, la crisi i la dicotomia universal entre la vida rural i la de la ciutat. Les protagonistes són una cabretes de Sant Salvador de Toló, que malgrat viure tranquil·lament en aquell bell racó del món es van començar a sentir atretes pels cants de sirenes de la fama que transmetia la televisió. Ben aviat, algunes descobriran que no cal anar tan lluny per ser especial...

Animals humanitzats

Montse Vila, una de les autores, encarregada del text, explica que des del primer moment que va descobrir la història va veure-hi les possibilitats de donar-li la volta per explicar-ho als nens. “Ens va atraure, tant a mi com la Montse Mayol –la il·lustradora–, sobretot per tractar-lo des del vessant d'un relat sobre l'orgull pels propis orígens, però alhora era un repte fer-ho sense que ningú no hi veiés connotacions de caire racista”, explica Montse Vila. El fet d'humanitzar els animals i donar-hi el tomb va ser la clau.

El llibre, que pot ser tractat a diverses edats, és ideal per la franja dels 5 a 7 anys, i des d'avui es pot trobar a les llibreries.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia