Comunicació

QUIM GIL

TÈCNIC DE LA WIKIMEDIA FOUNDATION

“Internet és llibertat, i és per això que m'interessa”

No crec que hi hagi més voluntarisme
a internet, però
s'hi fa més visible
Com va intuir, el 1995, que internet era el futur?
Sempre m'ha interessat la llibertat, és el denominador comú en tot el que he fet. Vaig estudiar periodisme per la llibertat d'expressió, i quan vaig conèixer internet ràpidament vaig veure que era llibertat.
I com s'aplica a internet?
Quan estàs produint webs, veus que la llibertat està limitada per l'estructura. Això ja ho deia McLuhan quan estudiava a la facultat, i no ho entenia!
A Twitter el límit són 140
caràcters...
Sí, i Facebook només et permet fer quatre coses, que són molt acolorides, però són quatre. En la construcció de webs, veus que estàs molt condicionat. Per exercir realment les possibilitats de la llibertat, t'has de ficar en el text però més en l'arquitectura. I així va ser com vaig entrar en el programari lliure. Perquè és el que al capdavall et permet fer una cosa o una altra, ja siguin els 140 caràcters o les quatre coses a Facebook; és la matèria primera amb què es mou tota la informació digital. Per exemple, un sistema operatiu, sigui per a Iphone o Android, de fet limita força el seu ús. Et sembla que fas el que vols amb el teu mòbil, però no. De 180 graus, el producte te n'està oferint 40.
Pensem que internet ens permet fer moltes coses, i no és així?
No deixa de ser el mite de la caverna. Els que són a dins veuen les ombres i pensen que és la realitat, fins que un dia surten a l'exterior i veuen què és el món en realitat. En els mitjans, la realitat és el que ha passat, però només és una tria molt limitada del que ha passat i amb una priorització determinada. Queda molta cosa en els fonaments; per això vaig interessar-me per aquesta via. I des del 2003 m'he dedicat al programari lliure, de Linux. No sóc programador però hi he treballat molt a gust.
Es considera un pioner?
No sé si la paraula és pioner, però m'he ficat en moltes coses de les quals no hi havia cap llibre per aprendre'n, ni podia assistir a cap curs. I mai he pogut explicar als meus pares a què em dedicava; quan he canviat de feina, han entès l'anterior. Si avui parles d'oferir serveis web, s'entén, però el 1995... M'ha tirat sobretot investigar més i més la llibertat. Crec que sóc més bo fent coses per primer cop.
A Wikipedia hi ha llibertat?
El denominador comú és tot el coneixement per a tothom i amb una llicència lliure, ja siguin imatges, text, música, etc., i de domini públic, sense drets. I a més estem parlant de milers de persones que contribueixen –unes més que altres, unes escriuen un article, altres corregeixen una dada–. És la feina de milers de persones de forma desinteressada o amb un interès que queda diluït entre els interessos de milers de persones. Un pilar fonamental de la Wikipedia és la neutralitat.
Tothom hi pot contribuir?
I tothom ho hauria de fer. La feina per tenir tot el coneixement en català a la Wikipedia, per la població que tenim, és molta. Però, per exemple, des de les biblioteques, les escoles, les universitats, es podria fer molt més.
Amb internet, es fan més coses per amor a l'art?
Quan s'organitzen els Pastorets al meu poble, hi ha una quantitat d'energia, emocions, temps invertit... Hi ha milers d'activitats com aquesta. La diferència és que els esforços altruistes a internet són a un clic. No crec que hi hagi més voluntarisme a internet, però la mateixa inversió de voluntarisme dóna més beneficis a la xarxa.
Què hi fa, a Wikipedia?
Darrere el que sembla una pàgina molt senzilla, hi ha molt de software, i funciona sempre –és el cinquè web més visitat del món–. La Wikimedia Foundation té treballadors a jornada completa com jo, però la gran majoria de la feina la fan voluntaris. El que faig és buscar voluntaris que estiguin interessats a contribuir tècnicament en la Wikipedia i els facilito les eines. I també ajudo programadors que desenvolupen aplicacions i volen utilitzar les dades de la Wikipedia.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia