Les platges mataronines tornen a la normalitat després de retirar-ne el fuel

Les restes de cru, que van tacar la totalitat de la costa, només van aparèixer al rompent de les onades

L'Ajuntament va decidir desactivar ahir al matí el pla d'actuació municipal per contaminació accidental a les aigües marines, que des de dimecres estava en fase d'alerta per la presència a les platges de taques de fuel. Els residus, segons va explicar ahir el regidor de Via Pública, Francesc Melero, van aparèixer a la tarda a les tres platges situades a llevant del port –Sant Simó, el Callao i Varador– en una extensió d'uns tres quilòmetres. Des d'aleshores es va hissar la bandera groga, però en cap moment es va optar per prohibir el bany i col·locar la bandera vermella. Melero va assegurar que a primera hora del matí les tres zones ja estaven en un estat òptim després de la feina dels serveis de neteja, però en canvi havien arribat algunes taques de cru a la platja de Ponent. Per aquest motiu, durant el matí en aquest sector del litoral hi va lluir la bandera groga fins al migdia, en què es van recollir totes les restes de cru, una feina que es va haver de fer manualment.

El regidor va admetre que és difícil determinar l'origen d'aquest vessament, però en tot cas apunta que es tractaria d'un d'antic, ja que en cap moment s'ha detectat cap taca dins del mar. A banda de la inspecció de la Creu Roja, durant el matí un helicòpter de Salvament Marítim va sobrevolar la costa mataronina, fins a tres milles endins, i no va localitzar cap residu. Per la seva banda, l'Agència Catalana de l'Aigua de la Generalitat va recollir mostres de les restes d'hidrocarburs per analitzar-les i determinar-ne l'origen, si és possible.

Llavaneres, també

L'episodi de contaminació també va afectar altres municipis, com ara Llavaneres, on durant unes hores va onejar la bandera vermella que prohibia el bany. Segons l'Ajuntament, el litoral llavanerenc també va quedar afectat, en part, per la taca de fuel. La prohibició es va mantenir fins a les tres de la tarda, en què es va canviar per la bandera groga. Malgrat la neteja del litoral, tots els serveis de vigilància continuen en estat d'alerta per l'evolució que pugui tenir aquest vessament.

Tacats de cru

Els banyistes més matiners es van trobar ahir amb la desagradable sorpresa de les taques de fuel. Si bé en cap cas es va prohibir el bany, alguns van optar per marxar perquè van sortir de l'aigua tacats d'oli d'hidrocarbur. «Ens hem banyat abans que arribessin els escombriaires i hem acabat ben bruts», es lamentava una parella que s'esperava per assecar-se i marxar. «Venim cada dia i això no és habitual, i menys aquest any, que l'aigua ha estat molt neta», hi afegia la dona. Mentre els serveis de la neteja continuaven traient manualment les restes de fuel, d'altres banyistes no tenien cap problema per fer una capbussada.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.