Política

Clam municipalista pel 9-N

Més de 800 alcaldes d'arreu de Catalunya clamen per la consulta i per l'estat propi al Palau de la Generalitat

“És el que el país necessita i la millor imatge que podem projectar al món”, assegura Artur Mas

Els electes van cloure l'acte del Palau amb crits d'“independència”
Trias: “Barcelona vol ser estimada sobretot pel seu país, Catalunya”

Més de 800 alcaldes, alcaldesses i presidents de les diputacions i els consells comarcals de tot Catalunya es van citar ahir a l'ajuntament de Barcelona per travessar la plaça Sant Jaume i entrar al Palau de la Generalitat per lliurar al president Artur Mas les mocions aprovades a favor de la consulta en 920 dels 947 municipis –el 97,1%– del Principat. L'èxit rotund de la convocatòria feta per l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) i l'Associació de Municipis de Catalunya (ACM) va donar peu al que ja es pot considerar com un dels actes més importants, si no el més important, de tota la història del catalanisme polític i suposa un suport fonamental per al procés sobiranista poques hores després de la llarga cimera en què els partits favorables al dret a decidir van apuntalar la seva unitat per tirar endavant la consulta. “És el que el nostre país necessita i la millor imatge que podem projectar al món”, va admetre Artur Mas en el seu discurs.

La trobada, per a la qual va ser necessari habilitar tota la Galeria Gòtica i el Pati dels Carruatges del Palau de la Generalitat, es va acabar amb crits unànimes a favor de la independència per part dels electes, que van ser rebuts i acomiadats entre els aplaudiments d'una gentada concentrada a la plaça Sant Jaume, i que es va passar el matí cridant consignes a favor de l'estat propi i del dret a decidir.

La transcendència de l'acte i del moment històric van centrar la intervenció del president de la Generalitat. Artur Mas, que també va rebre el suport simbòlic dels representants de les set futu-

res vegueries i de la Val d'Aran, va agrair el suport dels alcaldes, que s'afegeix al mostrat per la societat civil en les successives mobilitzacions fetes a Catalunya en els últims anys. “Aquí tots fem pinya”, va afirmar, també en referència al resultat de la cimera celebrada abans-d'ahir al mateix escenari. “Si la majoria social, la de les forces partidàries del dret a decidir i el món local uneixen les seves forces com s'ha visualitzat en els últims temps, això no es pot aturar”, va afirmar el cap del govern català, convençut que “estem fent un bon servei a la democràcia”. Un cop més, es va referir a l'immobilisme del govern espanyol, certificat ahir per les paraules de Mariano Rajoy –més informació a la secció de política– i no es va estar de declarar que “després del que s'ha vist qualsevol estat amb conviccions democràtiques reals ja estaria negociant com fer la votació de la millor manera possible”. “Per molt que intentin aturar la veu del poble de Catalunya no se'n sortiran. I nosaltres sí”, va exclamar per tancar la seva intervenció.

Trias, emocionat

A primera hora del matí l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, havia qualificat la jornada com una de les més emocionants de la seva vida. El sentiment va ser compartit per alguns dels representants públics de la majoria de partits polítics que van assistir a la convocatòria. “Aquí hi ha l'alcalde de Barcelona, la ciutat més gran de Barcelona, i el de Sant Jaume de Frontanyà, que és el poble més petit; representem una diversitat territorial, generacional i cultural que és la nostra riquesa i la fortalesa de la nostra unitat”, va assenyalar el president de l'ACM. “Si algú encara té dubtes, que ens miri i vegi i s'adoni que aquesta no és la dèria d'uns quants, sinó l'anhel de quasi tothom”, va afegir.

Els alcaldes i alcaldesses, alguns d'ells equipats amb les seves millors gales i de les vares que tradicionalment els distingeixen com a autoritats dels seus respectius ajuntaments, es van citar a l'ajuntament de Barcelona. Allà els va rebre Xavier Trias, que no va desaprofitar l'ocasió d'expressar-los el desig de la ciutat de convertir-se i exercir de capital d'un nou estat català “més just, i on la gent visqui millor”. “Quan viatjo, i com a alcalde ho haig de fer sovint, m'adono que la nostra és una ciutat molt estimada al món; però Barcelona vol ser estimada sobretot pel seu país, Catalunya i vol estar al servei de tots els seus pobles i les seves ciutats”, va afirmar.

Igualment emotiu va ser el discurs de l'alcalde de Vic i president de l'AMI. Josep Maria Vila d'Abadal, que al matí havia demanat a Unió, el partit en el qual va militar durant anys, que defineixi la seva postura amb vista al 9-N, va qualificar la convocatòria com una mostra incontestable de la unitat del procés, i de les seves perspectives d'èxit. “Com a alcalde, cada dia em trobo gent que em pregunta si ens en sortirem, i jo sempre els responc que sí, si som capaços d'anar units. Avui queda clar que Catalunya se'n sortirà, votarà i assolirà la seva independència”, va emfasitzar el president de l'AMI, que, com la resta de personalitats, es va posar a disposició “del president i del país”.

Presències destacades

Els alcaldes, alcaldesses i representants de la resta d'administracions locals van estar acompanyats dels membres de la mesa del Parlament i per alguns diputats que no es van voler perdre el moment. No hi va assistir cap dels líders dels partits favorables a la consulta a excepció d'Oriol Junqueras, que hi va anar no pas com a cap de l'oposició, sinó com a alcalde de Sant Vicenç dels Horts. Tampoc hi van

faltar la presidenta de l'ANC, Carme Forcadell, i la d'Òmnium, Muriel Casals, que al matí van ser a Badalona per donar el tret de sortida a la campanya conjunta Ara és l'hora i que van arribar al Palau de la Generalitat quan l'acte ja entrava en el tram final, just a temps de rebre els elogis del president de la Generalitat. Mas va destacar la impagable aportació del moviment que lideren al procés sobiranista. “Seria injust dir que heu aportat grans de sorra, perquè el que heu fet és posar platges immenses al servei de la llibertat de Catalunya”, va subratllar en un dels moments més emotius del seu discurs.

Per molt que intentin aturar la veu del poble de Catalunya no se'n sortiran!
Artur Mas
president de la generalitat
Avui queda clar que Catalunya se'n sortirà, votarà i guanyarà la independència
Josep Maria Vila d'Abadal
alcalde de vic i president de l'associació de municipis per la independència
Barcelona aposta claríssimament per la llibertat de Catalunya i això és important de cara al món
Xavier Trias
alcalde de Barcelona
President, ens ho posaran difícil, però sàpigues que ens tens a tots al teu costat
Miquel Buch
alcalde de premià de mar i president de l'associació catalana de municipis
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia