Una tècnica pot preveure la mortalitat i les complicacions en la pneumònia

Desenvolupada per un equip del Joan XXIII farà reduir la complicació principal de la grip estacional

La pneumònia pneumocòccica és la principal causa de mort per malalties respiratòries al món occidental, amb una mortalitat superior en una de cada quatre persones sanes que requereixen ventilació artificial. És també la primera complicació de la grip estacional, ja que la disminució de les defenses durant la malaltia afavoreix la sobreinfecció. D'aquí la importància del descobriment, que podrà mesurar la càrrega bacteriana i preveure les complicacions i la mortalitat en la malaltia pneumocòccica.

Jordi Rello, que és el director de l'estudi i cap de l'UCI de l'hospital Joan XXIII, detalla que la tècnica quantitativa que s'anomena Real Time PCR consisteix en l'extracció d'una mostra molt petita de sang de l'afectat que es porta al laboratori, on a través de la tècnica de seqüenciació molecular determinen la gravetat del pacient. Els resultats s'obtenen en només tres hores, quan ara per ara són necessaris dos dies per obtenir els resultats dels cultius. Aquesta rapidesa fa que el doctor Rello afirmi que pràcticament «s'identificaran a la porta d'urgències els malalts de pneumònia que es poden complicar». Així, en poder determinar objectivament el nivell de gravetat de la urgència, es pot veure quins són els malalts que requereixen ingressar a l'UCI i fer tractaments més agressius (dos antibiòtics en lloc d'un) o afegir tractaments adjuvants per millorar la supervivència per malaltia pneumocòccica.

La nova tècnica, a més de ser més ràpida, també és «més sensible que la tècnica del cultiu», de manera que «es duplica el nombre de pacients en què s'identifica la invasió del torrent sanguini», afirma l'investigador.

Repercussions sobre la grip.

La investigació de l'equip encapçalat per Jordi Rello pren encara més importància si es té en compte el context actual, de fase 6 de la pandèmia de grip A, quan la prioritat ja és tractar les complicacions i, de fet, la malaltia del pneumococ és la principal complicació de la grip estacional. Així, si bé ara encara és d'hora perquè la descoberta pugui repercutir sobre la grip nova, sí que s'espera que sigui així d'aquí a sis mesos, quan aquesta s'haurà convertit en grip estacional.

Inspirat en la recerca sobre la sida.

La tècnica ja s'havia desenvolupat per a altres indicacions, «però no per al pneumococ», detalla el doctor Rello. De fet, la nova aplicació «s'inspira» en els avenços fets en la recerca sobre la sida, que mesuren la càrrega viral per poder adaptar el tractament a cada pacient. Basant-se en la filosofia de les investigacions sobre la sida han aconseguit «canviar el paradigma» sobre la sèpsia, ja que si bé «sempre s'ha donat una gran importància a la resposta de l'hoste, nosaltres demostrem, per primera vegada, que la càrrega bacteriana és crucial», especifica el doctor.

Ara bé, l'aplicació habitual de la descoberta «trigarà un parell d'anys», necessaris per poder simplificar la tècnica i comercialitzar-la. El treball ha resultat de la col·laboració entre el grup encapçalat pel doctor Jordi Rello (Grup de Recerca en Infecció Greu) i cinc centres més de l'Estat així com la Universitat de Perth (Austràlia) i s'ha publicat aquesta setmana a la revista científica Chest.

El 30% de contagiats

efe / n.s

Els responsables dels departaments de la Generalitat al Camp de Tarragona van mantenir ahir una reunió per coordinar les mesures contra la grip AH1N1, on el responsable de Salut, Joaquim Pellejà, va explicar que treballen amb la previsió que afectarà el 30% de la població i que només un 2% d'aquesta s'hagi d'hospitalitzar. A més, va destacar que la taxa de mortalitat s'espera que sigui inferior (del 0,04%) a la de la grip estacional (del 0,18%). El mateix Pellejà es reunirà avui amb els alcaldes de l'Alt Camp i la Conca per informar-los de la situació. El dia 16 de setembre oferirà una conferència al Consell Comarcal de l'Alt Camp, que ha establert un protocol per afrontar l'epidèmia.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.