Maragall veu «convenients» i «lícites» les crítiques de Castells al govern espanyol

El conseller d'Economia advoca per obrir un «debat» per trobar respostes a la crisi més enllà de la «polèmica»

Maragall va avalar ahir la dura càrrega de Castells contra l'estratègia del govern de Zapatero per fer front a la crisi que, de retruc, ha reobert en les files del PSC l'etern debat sobre les relacions amb el PSOE. En declaracions a COM Ràdio, el conseller d'Educació va qualificar de «convenients» les crítiques de Castells, que han caigut com una galleda d'aigua freda sobre els socialistes espanyols. Això després que el PSC, a través de la seva vicepresidenta, Manuela de Madre, es desmarqués de l'opinió del conseller d'Economia, un dels pilars de l'anomenat sector catalanista del PSC juntament amb Maragall i la consellera de Justícia, Montserrat Tura, qui, justament, va avançar dilluns que no descartaria disputar a Montilla la candidatura de la formació.

En aquest context, Maragall va assenyalar: «El pitjor que es pot fer en democràcia és callar si tens clar que el que està succeint no és el més adequat per al país.» I entrant en el moll de l'os, va defensar la necessitat de trobar un «bon equilibri» entre les posicions del PSC i les del PSOE, que expressi «una relació de caràcter federal autèntic, de respecte mutu, i que permetin que Catalunya tingui una política completa».

Castells, que no va assistir a la reunió del grup parlamentari al Montseny, va continuar defensant el seu criteri que la pujada d'impostos no és la solució. El conseller d'Economia va celebrar que les seves paraules hagin contribuït a la confrontació d'«idees», però va rebutjar la «polèmica» oberta. «Les senyores Pajín i De Madre no tenen les meves opinions, per això hi ha d'haver debat», va defensar.

CiU i el PP furguen en les diferències dels socialistes

L'oposició de CiU i el PP es va agafar ràpidament a les discrepàncies internes del PSC. El líder de la federació nacionalista, Artur Mas, va criticar el contrasentit que els socialistes participin en un govern espanyol «que acaben criticant». Mas va coincidir amb el conseller d'Economia, Antoni Castells, que les mesures de l'executiu de José Luis Rodríguez Zapatero per pal·liar la crisi no són les adequades. «En plena crisi l'últim que caldria és apujar els impostos», va censurar Mas. També des de CiU, el portaveu parlamentari, Oriol Pujol, va dir que el president de la Generalitat no pot demanar unitat als partits contra la crisi «quan el seu partit i el seu govern no s'aclareixen». Pujol va qualificar de «disbauxa» la situació interna del PSC. La presidenta del PP a Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, es va afegir als retrets. Sánchez-Camacho coincideix a dir que és poc seriós demanar unitat i exhibir desunió. Amb tot, va dir que estaran al costat del govern si prenen «mesures útils» contra la crisi.

Montilla demana «unitat» contra la crisi

El primer secretari dels socialistes catalans, José Montilla, no va referir-se ahir públicament a la polèmica per les declaracions d'Antoni Castells. En la seva intervenció en la reunió del grup parlamentari al Montseny, Montilla va mirar més enllà de les seves files i va criticar l'actitud dels partits de l'oposició respecte de la crisi. El líder del PSC va reivindicar la «unitat» dels partits i, concretament, va reclamar a CiU i al PP que abandonin el «tacticisme» i l'«electoralisme». «Els hem de dir que és l'hora de ser responsables, de fer propostes serioses, de no fer tanta crítica fàcil i que traslladin al govern solucions viables si n'hi ha», va reblar.

Montilla també va demanar als diputats del grup parlamentari socialista que facin un esforç en el curs que comença, en el qual el partit, va dir, s'hi juga «molt» en la lluita contra la crisi, a un any de les eleccions al Parlament. En aquest context va defensar que només el PSC pot donar al país l'«impuls necessari» per superar amb èxit la conjuntura econòmica, en contraposició a «una dreta que sempre que ha pogut ha governat junta a Catalunya i a Espanya i que ho tornarà a fer si pot», va avisar, en referència a CiU i el PP. Insistint en el mateix argument, Montilla va instar el PSC a «lluitar amb totes les forces» perquè el «pessimisme» de la federació no governi el país.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.