Indignació per la decisió judicial de no deixar fer la consulta d'Arenys de Munt

L'Ajuntament acata la sentència i se'n desvincula, però els organitzadors mantenen la convocatòria tot i que no en diuen el lloc

La jutgessa es reafirma en la sentència que va dictar ahir i prohibeix que es faci cap referèndum sobre l'autodeterminació. La magistrada insisteix que l'Ajuntament s'ha excedit en les seves competències en autoritzar la consulta quan aquesta és una competència exclusiva de l'Estat. A més, recorda que es tracta d'un assumpte que no és de caràcter local i que no només afecta les competències de l'Estat sinó també els «límits geogràfics i administratius on s'exerceix l'autogovern de Catalunya». En relació amb això, la jutgessa fa un incís per recriminar el «desinterès de l'administració autonòmica en la defensa de les seves competències». Tot i que l'Ajuntament ha defensat en tot moment que només cedia la sala municipal per fer l'acte, la magistrada entén que la consulta «convida a l'incompliment de la llei».

«Guanyarem la batalla»

El president del Moviment Arenyenc per l'Autodeterminació i regidor de la CUP, Josep Manel Jiménez, també es va mantenir ahir ferm i va dir que la consulta tirarà endavant tot i la sentència. «Guanyarem la batalla, però amb intel·ligència», va dir. Segons va explicar, la comissió decidirà els propers dies l'estratègia de com portar a terme la consulta. «La gent ja sap que ha d'anar a votar i és a l'ajuntament», va dir. Els organitzadors tenen altres llocs que els han ofert per fer el referèndum però mantenen que tenen tot el dret com a entitat a fer servir la sala municipal. «Allà ja es veurà què passa el mateix dia de la consulta i, si s'enduen les urnes, està clar que no podran fer-ho a casa meva», va afegir-hi. Els organitzadors tenen ofertes d'altres locals privats però mantenen que tenen el mateix dret que qualsevol entitat a fer servir un espai públic. Sobre la resolució judicial, Jiménez es va mostrar decebut. «La jutgessa ha fet prevaldre els interessos de l'Estat per sobre d'un dret que tenim garantit i per això estem més decidits que mai a fer la consulta».

La prohibició de fer la consulta va indignar els grups municipals que hi donaven suport, tots a excepció del PSC, i veïns alertats perquè el mateix dia de la consulta s'hagi autoritzat la manifestació de la Falange. «Està clar que aquest no és un Estat democràtic i que no s'ha fet la depuració que tocava. No es pot prohibir una consulta que és un dret que tenim i permetre una manifestació hostil i que només pot incidir de manera violenta», va manifestar ahir el portaveu de la CUP.

Ausàs diu que no s'entén i Rangel, que «és molt correcta»

agències

El conseller de Governació, Jordi Ausàs, va mostrar el seu rebuig a la sentència del TSJC i va afegir-hi que el resultat de la justícia l'havia «desorientat» perquè «no es pot entendre, es miri com es miri». El responsable de Governació es va mostrar optimista, però, per les possibilitats que donarà la nova llei de consultes de Catalunya, en procés d'aprovació al Parlament. Ausàs no va descartar que es plantegi un referèndum sobre la independència en l'àmbit del país, perquè «serà possible preguntar sobre qualsevol tema d'especial transcendència política», va dir. Per contra, el delegat del govern espanyol a Catalunya, Joan Rangel, va dir que la decisió de mantenir la suspensió demostra que «l'actuació de l'administració general de l'Estat ha estat correctíssima». Rangel es va defensar així de les crítiques dels partits que han considerat desmesurada l'actuació de l'Estat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.