HOQUEI SOBRE PATINS

Un 10 de tècnic

Josep Lorente va marcar una època amb el seu carisma, la seva gestió de grans jugadors i els títols guanyats

La figura de Josep Lorente ha estat lligada des de sempre a la banqueta del Barça i a la seva tasca com a entrenador de diferents equips que, farcits de magnífics jugadors, van marcar tota una època en l'hoquei sobre patins. En només 16 temporades, Lorente i els seus jugadors van guanyar 36 títols, dels quals destaquen les deu copes d'Europa, les nou lligues i les vuit copes, tot i que ell recordava amb més satisfacció que els títols el prestigi que va aconseguir el club en l'àmbit internacional i l'afecte que li tenia l'afició. En les dinou temporades en què va dirigir el Barça, Josep Lorente va tenir a les seves ordres grans figures, com ara Sergi Centell, Jordi Vila-puig, Ricard Torres, Carles Trullols, Jordi Villacorta, Quim Paüls, Josep Enric Torner, Hèctor Venteo, Joan Torner i Joan Ayats, entre d'altres. Des de fora, i veient les estrelles que tenia a les seves ordes i els títols que aconseguien, es comentava amb una certa malícia que la seva tasca era fàcil i els jugadors s'ho feien sols. La realitat era molt diferent. La seva psicologia i la seva intuïció governaven la plantilla, com recorda Josep Enric Torner, que el va tenir com a tècnic en tota la seva fructífera etapa com a blaugrana: «Ell va aconseguir en un equip com el Barça, en què hi havia grans jugadors, situar tots al seu lloc, i ho va fer durant anys, mirant d'evitar tensions internes.» Torner també destaca el seu carisma, i comenta que esportivament va marcar tota una època.

Josep Lorente va deixar de ser entrenador del Barça l'any 1989 i no va quedar content amb el tracte rebut per l'anterior junta de Josep Lluís Núñez. Va col·laborar amb l'Elefant Blau, i amb l'arribada de Joan Laporta a la presidència va ser membre de la comissió esportiva de la secció d'hoquei. L'actual entrenador del Barça, Quim Paüls, el recorda com un amic: «Fa unes setmanes encara entrava al meu despatx per donar-me consells, i sempre ho he agraït moltíssim. Però més enllà dels consells, tenir-lo com a amic ha estat molt important.» Quim Paüls, que el va tenir com a tècnic diverses temporades, en recorda força anècdotes, entre les quals destaca la de la camisa groga que es posava en els partits importants. «Tothom deia que portava mala sort, però ell se la va posar un dia i li va anar bé. Nosaltres sabíem que quan se la posava volia dir que aquell dia tocava guanyar un títol.» Lorente va donar l'oportunitat a Paüls d'entrar en un equip de figures quan només tenia 17 anys, i ell es va guanyar una plaça. Això no va ser una cosa aïllada, i Lorente es va caracteritzar pel fet de mantenir el seu equip en l'elit estatal i europea malgrat la lògica evolució de les plantilles i els canvis de jugadors que va fer al llarg de les temporades.

El carisma especial de Josep Lorente es va tornar a posar de manifest en l'enterrament que es va fer ahir a Sant Boi de Llobregat, ja que una majoria dels jugadors que va entrenar hi van assistir per acomiadar-lo, juntament amb una nodrida representació blaugrana.

36 títols En les 19 temporades com a tècnic del Barça, de la 1970/71 a la 1988/89. 10 copes d'Europa Dues de seguides (1972/73 i 1973/74) i vuit de manera consecutiva de la temporada 1977/78 a la 1984/85. 9 lligues La primera va ser el 1972/73, després sis de seguides del 1976/77 al 1981/82 i dues més el 1983/84 i el 1984/85. 8 copes El seu primer títol va ser la 1971/72, va tornar a guanyar la 1974/75 i després dues de seguides (1977/78 i 1978/79), una altra la 1980/81 i tres de consecu- tives, de la 1984/85 a la 1986/87. 7 supercopes d'Europa Totes elles seguides, de la temporada 1979/1980 a la 1985/86. 1 recopa d'Europa La temporada 1986/87. 1 mundialet de clubs L'any 1983.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.