Laporta saltarà a la política amb una plataforma pròpia

Joan Laporta saltarà a l'arena parlamentària amb una plataforma pròpia

Amb l'esperit amb què va irrompre amb l'Elefant Blau i oberta a pactes

El president del Barça, Joan Laporta, està perfilant una plataforma política pròpia des de la qual saltarà a l'arena electoral l'any vinent. El mandatari culer no anirà en les llistes de l'emergent Reagrupament, ni tampoc en les del seu amic Joan Puigcercós, sinó que obrirà una nova via des de la societat civil que preveu fer pactes preelectorals i postelectorals amb les forces polítiques nacionals, especialment Convergència i Unió i Esquerra Republicana.

Queda revelat, així, un dels interrogants dels analistes, que ja ultimen els detalls del mapa electoral que hi haurà en els pròxims comicis.

Líder de l'Elefant Blau, la plataforma amb què va fustigar Josep Lluís Núñez en la dècada passada, Laporta mirarà d'erigir-se en una opció que renovi el panorama, esquitxat de mala manera pels múltiples casos de corrupció que han sacsejat l'electorat en els darrers mesos. Aquesta conjuntura crítica i de descrèdit per a la classe política ha reforçat la idea de la construcció d'una nova alternativa.

«Obra de govern».

Aquest és el nou i recurrent lema del president del Barça, que no perd cap oportunitat d'insistir en la seva «obra de govern» cada vegada que pot. Laporta, el president de més èxit en la història del club blaugrana, compleix la seva setena i darrera temporada al càrrec i, en aquest tram final, li interessa especialment subratllar una gestió impecable quant a resultats, però tacada per diverses polèmiques arran de les quals va acabar per canviar gairebé de manera completa la fesomia de la junta directiva que presideix. Només quatre directius l'acompanyen encara des del primer dia. Com a president ha hagut de veure la dimissió de catorze directius.

Els anys en la presidència del Barça han ensenyat a Laporta, però, que la seva popularitat és directament proporcional als resultats del primer equip de futbol. L'experiència de les manifestacions a les dues darreres diades nacionals resulta aclaridora: a la del 2008 amb prou feines se'l va veure. L'equip havia fet dos cursos en blanc i, ja amb Guardiola a la banqueta, havia començat la lliga perdent a Sòria i no havia passat de l'empat contra el Racing a l'estadi. Fins i tot va ser escridassat. A la d'enguany, en canvi, va liderar la marxa, amb el puny aixecat, repartint somriures, amb l'escalfor del triplet inoblidable dels deixebles de Guardiola.

Conscient que bona part de les seves aspiracions polítiques es basaran en les victòries esportives del Barça –i somiant ser triomfador de la Champions a casa del Madrid de Florentino–, Laporta ha preparat acuradament el curs del comiat. Ha invertit 70 milions més el traspàs d'Eto'o en el futbol; ha gastat 5,6 milions en el bàsquet, secció en què ha batut el rècord europeu de traspassos amb el fitxatge de Ricky Rubio, i n'ha invertit 1,5 en l'handbol, on ha trencat el rècord del club fitxant Rutenka.

Deu anys després.

L'experiència política del president del Barça és curta, però recordada. Laporta va formar part del PI (Partit per la Independència), una formació escindida d'ERC i constituïda el 1996 que es va presentar als comicis de 1999, amb resultats pobres.


Tornarà a la cursa electoral després de l'experiència fallida amb el PI, en els comicis del 1999


Vol construir una alternativa des de la societat civil i preveu pactes abans i després de les eleccions

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.