Huguet creu que els estudiants han de pagar més per anar a la universitat

Alerta que l'actual sistema de finançament universitari «és insostenible»

«No tot pot sortir de franc, gratis», va assenyalar Huguet en una trobada informal amb periodistes. En el curs 2007-2008, per cada crèdit matriculat l'estudiant havia de pagar un 10,35% de l'import, mentre que la resta, un 89,65%, corresponia a subvencions públiques. L'informe presentat ahir, un document inèdit que repassa les xifres dels últims deu anys del sector, mostra com la menor aportació de l'estudiant en el pagament dels seus estudis és una tendència que ha anat creixent des del 13,96% dels crèdits que un estudiant pagava el 2001. Huguet va expressar el seu desig que aquesta tendència no augmenti i que, almenys, «es mantingui».

L'estrena del nou curs universitari, amb gairebé un 70% de les titulacions adaptades al pla de Bolonya, coincideix amb l'entrada en vigor d'una part variable de les subvencions públiques, que premiaran aquelles universitats que potenciïn les seves qualitats. Del gairebé 90% del finançament públic, en aquest curs 2009-2010 un 10% del total es destinarà a afavorir l'eficiència en investigació, l'eficiència acadèmica i la gestió, amb l'objectiu que aquest tant per cent variable augmenti amb els anys.

En aquest sentit, Huguet va anunciar que la Generalitat premiarà aquelles universitats els estudiants de grau de les quals aprovin un 80% dels crèdits en els quals estan matriculats i un 90% dels corresponents als màsters. Les dades més recents, del 2007, situen aquest índex en un 71% en els graus i en un 88% en els màsters.

També en aquesta línia, el conseller va anunciar que les universitats hauran d'eliminar, en el període màxim de tres anys, aquells graus que no tinguin un mínim de trenta alumnes inscrits i els màsters de doctorat amb menys de deu alumnes, i també els màsters de professionalització de menys de quinze. Malgrat aquestes directrius, les universitats podran «salvar» un 5% de les seves titulacions que considerin estratègiques. «L'any que ve tocarà tancar algun màster», va sentenciar Huguet, que va advocar per una gestió més «racionalitzada» de les universitats i una major sinergia entre elles.

En referència a la convocatòria del programa Campus d'Excel·lència, al qual s'han presentat nou universitats catalanes d'un total de 51 centres de tot l'Estat, el conseller ha dit que «no es pot acceptar una quota territorial» perquè Catalunya té «les millors» universitats i hauria de rebre «un 40% de les subvencions».

Les xifres del nou curs

Aquest curs s'han matriculat 2.307 estudiants més a les universitats públiques catalanes, tenint en compte la de Vic. Seran 220.000, en total, els alumnes que aquest any estudiaran en alguna universitat del país. S'ofereixen 881 estudis diferents, dels quals 323 són graus, 450 són màsters i 108 són ensenyaments encara no adaptats ala pla de Bolonya. Les universitats rebran aquest any 1.007 MEUR i 1.105 MEUR l'any vinent, unes quantitats que suposen, gairebé, doblar el finançament de fa vuit anys.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.