El govern admet que una part dels informes del tripartit són de dubtosa utilitat

Castells creu que «hi ha coses que s'han de millorar» i CiU demana que el govern assumeixi «responsabilitats»

L'auditoria més esperada pel Parlament, l'informe sobre els polèmics estudis del tripartit, va servir al govern per reivindicar «transparència» i a l'oposició, per continuar carregant contra la «mala praxis» d'alguns departaments. El conseller Castells va destacar que «després de molt soroll» i «ombres de dubte», l'informe conclou que «hem fet les coses tal com s'han de fer» i, alhora, que «hi ha coses que s'han de millorar perquè no les fem del tot bé».

L'interventor, Josep Maria Portabella, va criticar que hi havia «una proliferació d'estudis al voltant dels 12.000 euros» –un llindar per haver de fer concurs públic– i va proposar algunes recomanacions per augmentar el control dels estudis externs. L'informe subratlla que hi ha dubtes sobre la utilitat del 9,6% dels dictàmens analitzats, que en un 3,3% dels casos el preu que es va pagar pels estudis no es va ajustar al valor i que en el 9% l'encàrrec és discutible, ja que la Generalitat disposava de mitjans suficients. També insisteix que cal «crear un registre de tots els estudis encarregats». Amb tot, la valoració general de l'interventor és positiva i destaca que, tot i les acusacions de CiU, existeixen tots els informes pagats per la Generalitat.

CiU i PP van criticar que la selecció de la mostra de 300 informes sobre 2.469 depengués només d'un criteri de preu i no del contingut dubtós. Contràriament, el conseller i l'interventor creuen que la mostra és «esbiaixada» en contra del govern perquè aquesta dóna prioritat a l'avaluació dels estudis en «àrees de risc»: els informes amb un preu d'entre 11.000 i 12.000 i els majors de 12.000 euros que no estaven sotmesos a concurrència. El diputat convergent Jordi Turull opina que la mostra no és representativa perquè alguns informes «banals, manipulats, fets a corre-cuita i per amics i coneguts» no han estat analitzats, mentre que l'interventor va assegurar que la mostra està «per sobre dels mínims que fixa la Unió Europea». Ahir els diputats es queixaven perquè no sabien si algun dels estudis més polèmics han estat auditats.

Dura crítica de CiU

CiU va carregar duríssimament contra el govern, va demanar responsabilitats i no va donar gaire validesa a l'auditoria. Turull, que fa mesos que busca informes «dubtosos» en les conselleries, troba que al govern li falta autocrítica i que l'auditoria «arriba tard i malament». Fins i tot, pensa que ara tenen «més dubtes i més preocupació», ja que en 8 dels 18 informes analitzats amb un valor més gran de 12.000 euros tenen incidències. Turull, a més, creu que de l'informe s'haurien de derivar responsabilitats legals, i en canvi l'informe conclou que no hi ha «responsabilitats administratives ni penals».

En el torn de contrarèplica, el conseller d'Economia va acusar l'oposició de «manipular la realitat per embrutar» la imatge del govern i els ha retret que posin en qüestió la fiabilitat del treball de l'interventor. «Podem mirar enrere sense vergonya», els va amenaçar. Precisament, el portaveu del PSC a la comissió, David Pérez, va dir que els governs de Pujol no permetien l'accés als informes i que van fer «estudis fotocopiats i sectaris».

Control sobre la premsa

CiU va acusar ahir el govern de fer un informe sobre la línia ideològica dels principals periodistes del país. Entre les acusacions de mala praxis, Turull va citar un suposat informe del Departament de Presidència sobre «els articulistes dels mitjans de comunicació afins o no al tripartit» amb un cost de 27.000 euros. L'estudi, que es titularia Comunicació estratègica de l'acció de govern i elaboració de missatges institucionals, hauria estat elaborat el 2007 pel consultor en màrqueting Josep Isern, que treballa per una empresa del grup Inmark. Turull va dir que l'informe incloïa comentaris com ara que «el periodista X (no en dic el nom per respecte) fa una valoració positiva dels primers passos del govern, si bé al principi es mostrava escèptic, i sembla que poc a poc la manera del president Montilla el va convencent, però ho diu amb prudència». Tot i les dures acusacions, el diputat convergent no disposa de còpia, ja que, segons diu, el departament no li deixa fotocopiar els informes als quals ha tingut accés.

300 informes estudiats sobre 2.469 fets el 2007.
Incidències en 49 casos, és a dir, un 16% dels 300 casos.
La principal causa d'incidències és l'excés (29 casos) d'externalització d'informes que podia haver fet la Generalitat.
El departament més afectat (6 informes dubtosos) és el de Cultura i Mitjans de Comunicació.
L'informe pitjor qualificat és un del Departament de Medi Ambient a l'empresa Ambient i Territori, que va costar 11.600 euros.
Entre els organismes, el pitjor és el Servei Català de la Salut.
Dubtes sobre la utilitat dels tres informes més costosos, entre 64 i 75.000 euros.
El cost de l'informe 10 Arguments pel foment de joguines no sexistes (11.948 euros) és massa alt. En la llista dels 49 casos no n'apareix cap de Presidència, cosa que ha estat criticada per l'oposició.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.