Administracions

La Diputació de Girona promou l'eficiència energètica i les energies renovables

Ofereix assistència tècnica, legal i financera als ajuntaments en els àmbits de l'enllumenat públic i dels edificis municipals dins d'un nou programa europeu

La Diputació de Girona acaba de presentar oficialment BEenerGI (Building Sustainable Energy Investments for Girona's Municipalities), un programa europeu per promoure l'eficiència energètica i les energies renovables als municipis de les comarques gironines. BEenerGi, que ha rebut el finançament del programa de la Unió Europea Horitzó 2020, es va posar en marxa l'abril passat amb l'objectiu principal d'oferir assistència tècnica, legal i financera per a la promoció d'inversions en mesures d'aquest tipus sobretot en els àmbits de l'enllumenat públic i dels edificis municipals. Entre els exemples pràctics que es van citar en la presentació hi ha la instal·lació de calderes de biomassa a escoles de Ripoll –la promoció de la biomassa forestal és un dels objectius– i la licitació agrupada de la millora de l'enllumenat públic de Bescanó.

La Diputació de Girona va presentar ara fa un any el projecte a la convocatòria d'Horitzó 2020 i, segons es va explicar llavors, el seu cost és d'1,5 milions d'euros i la intenció és que mobilitzi els municipis gironins per valor de 16 milions d'euros, cosa que permetrà estalviar 28,38 GWh/any, aconseguir una major producció d'energia renovable (11,60 GWh/any) i, així, superar el mínim d'estalvi de CO2, del 20%, que regeix la UE. Alhora, es crearan 132 llocs de treball indirectes i es formaran més de 180 treballadors de pimes i entitats locals.

L'acte de presentació oficial, celebrat dijous passat, va ser el primer en què Maria Àngels Planas va participar com a nova diputada de la institució que s'ocupa del servei de programes europeus.

Reconeixement a la transparència

El portal de transparència de la Diputació de Girona, inaugurat l'1 de juliol, ha estat considerat el segon més transparent de tots els ens provincials de l'Estat. L'índex Dyntra, que avalua la transparència en la informació de les institucions públiques, marca que compleix 136 dels 172 indicadors analitzats en l'estudi. Només s'ha situat darrere de la Diputació Foral de Guipúscoa (147). Darrere de Girona se situen Granada (128), Àlaba (119), Castelló (116), Gran Canària (113), Ourense (98), Saragossa (88), Cadis (88), Palència (87) i Zamora (86). La resta d'ens provincials suspèn, en no arribar al 50% d'indicadors. Cal tenir en compte que la majoria encara no tenen en marxa el portal de la transparència, que serà obligatori a partir
de l'1 de gener que ve.

Dyntra, en el seu dictamen, té en compte categories com ara la transparència institucional, l'accés a la informació i publicitat activa, la participació i col·laboració ciutadana, i la transparència economicofinancera i en les contractacions de serveis.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia