El jutge cita Millet i Montull el 19 d'octubre pel desfalc milionari del Palau de la Música

Després de la declaració, el magistrat decidirà si els empresona o els deixa en llibertat amb fiança o sense

Malgrat que sembli estrany, Fèlix Millet i Jordi Montull estan frisosos de presentar-se davant del titular del jutjat d'instrucció número 30 de Barcelona per poder explicar les irregularitats que van cometre en la gestió del Palau en benefici propi i de les seves famílies, segons han insistit a afirmar els seus advocats, després de rebre una pluja d'acusacions d'integrants dels cors i d'altres persones vinculades al Palau.

El jutge Juli Solaz, encarregat d'investigar el desviament de diners del Palau de la Música, finalment ha atès el reclam insistent de la fiscalia per tal que cités a declarar els dos principals querellats del desfalc del Palau. Solaz va resoldre ahir el segon recurs que la fiscalia va presentar-li la setmana passada en termes molt processals. Segons fonts judicials, el magistrat respecta els raonaments del ministeri públic, però també insisteix a mantenir el seu ritme d'investigació en citar a declarar els dos querellats d'aquí a dues setmanes, el 19 d'octubre, com inicialment tenia previst fer. En aquelles dates preveu tenir un avanç de l'informe que els inspectors d'Hisenda estan elaborant sobre les factures i la documentació comissades el juliol passat a l'interior del Palau.

Més imputats

Dies abans que declarin, el jutge haurà d'aixecar el secret de sumari que es manté en aquesta investigació per tal que els advocats de tots dos directius puguin preparar la seva defensa. Del munt d'informació difosa, cal saber quina és la quantitat final de diners que la fiscalia assegura que Millet i Montull s'han embutxacat. També es revelarà el nom dels dos directius contra els quals també va dirigida la querella, a banda de Millet, Montull i la filla d'aquest, Gemma. Inicialment, Millet i Montull hauran de respondre sobre el contingut de la querella presentada per la fiscalia, en què s'assegura que entre els anys 2003 i 2004 van desviar uns 2,3 milions d'euros del Palau a empreses seves. També hauran de detallar com van embutxacar-se 1,8 milions euros del Palau per a obres de casa seva, viatges familiars i bonificacions, tal com van confessar en una carta enviada al jutge el 15 de setembre.

A partir d'aquestes dues declaracions, la fiscalia i les acusacions particulars que s'hi personin –com ara la nova direcció del Palau i de l'Orfeó i la Generalitat– podrien ampliar els fets delictius que se'ls imputen –com ara el desviament dels recursos que les administracions van aportar per a la reforma del Palau–, a més de les persones contra les quals es dirigeix la querella, com per exemple els responsables de les empreses que van acceptar falsificar factures.

Acabats els interrogatoris, que seran densos, el mateix dia 19 o l'endemà, el jutge decidirà si empresona Millet i Montull o en decreta la llibertat amb fiança o sense, segons les peticions que facin la fiscalia i les acusacions particulars. També pot aplicar altres mesures cautelars, com ara que s'hagin de presentar cada dia o cada setmana davant del jutge, o la retirada del passaport per evitar que puguin fugir.

Un «judici paral·lel» en els mitjans de comunicació

Els advocats de l'expresident de la Fundació Orfeó Català-Palau de la Música i de la seva mà dreta, Pau Molins i Jordi Pina, van celebrar que el jutge hagi citat els seus clients a declarar, ja que això els permetrà defensar-los en seu judicial, i van denunciar «el judici i la condemna paral·lels» a què, segons el seu parer, els han sotmès els mitjans de comunicació. Els lletrats van recordar també que Fèlix Millet i Jordi Montull van entregar al jutge una llista de béns per valor de més de 14 milions d'euros, juntament amb la seva confessió i 1,8 milions d'euros. El magistrat els ha prohibit vendre propietats sense la seva autorització, de manera que totes les gestions relacionades amb aquest patrimoni es faran sota el seu control, ja que l'objectiu és que serveixin per fer front a les eventuals responsabilitats econòmiques que puguin derivar-se de la milionària apropiació indeguda de fons del Palau. El jutge disposa d'1,8 milions més que es van trobar en una caixa de seguretat de Millet, a la Caixa de Catalunya.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.