la crònica

Dibuixar per conscienciar

Les il·lustracions d'Azagra i Kalvellido recorden a Salt que Palestina i l'Iraq encara pateixen

Quan les tragèdies ja no surten als informatius deixen de ser-ho? És evident que no, però al mig de l'allau constant d'informació que ens ve a sobre diàriament, els conflictes, les desgràcies i les injustícies se succeeixen davant nostre tan acceleradament que avui ja no recordem la víctimes ni els botxins d'ahir. «Potser ja no són notícia, però els conflictes de Palestina i l'Iraq encara hi són, i nosaltres, com a dibuixants, només pretenem que la gent prengui consciència d'aquesta realitat, d'una manera no massa dramàtica, perquè els fets ja ho són prou», explica Carlos Azagra, que ha fet equip amb Juan Kalvellido (presentat com «un dibuixant sortit de la classe obrera, que no ha deixat mai de creure en la revolució») per mostrar en una exposició itinerant la seva visió del que està passant a Palestina i l'Iraq. L'exposició es va inaugurar ahir al vespre a la biblioteca de Salt, amb una dotzena d'il·lustracions de cada autor, i es podrà visitar fins al 18 d'octubre, gràcies a la iniciativa de l'associació solidària Salt x Palestina.

Creador de personatges com ara Pedro Pico i Pico Vena, i vinculat des de fa molts anys a El Jueves, Carlos Azagra ha estat sempre un dibuixant molt proper als moviments socials que es mouen en la perifèria del sistema. «La proposta de fer aquesta exposició va sorgir de l'Associació Cultura, Pau i Solidaritat Haydée Santamaría, que inicialment volia implicar-hi altres dibuixants d'El Jueves. Al final només m'hi vaig ficar jo, que per a aquestes coses solidàries sóc voluntariós [riu]. I, per amistat, vaig contactar amb Kalvellido, que ja havia publicat un llibre titulat Pazlestina», explica Azagra. Un cop acceptat el repte, els dos dibuixants van començar a treballar en la idea, creant una sèrie d'il·lustracions amb poc text, directes i contundents en el seu missatge que, un cop ampliades, atreuen indefectiblement l'atenció de l'espectador i, en el millor dels casos, el fan pensar. Tant Azagra com Kalvellido tenen estils molt peculiars com a dibuixants que, en aquesta mostra, s'alternen i es complementen perfectament, al servei d'una bona causa.

L'exposició Palestina i l'Iraq als ulls de Kalvellido i Azagra va iniciar la seva itinerància el maig passat al festival Interpueblos de Madrid i, posteriorment, ha visitat l'Ateneu Barcelonès i el claustre de l'Escola d'Art de Vic. Ahir, Azagra havia d'assistir a la inauguració de la mostra a Salt, però un problema domèstic no ho va fer possible. En nom de Salt x Palestina, una associació creada «arran de les matances de Gaza del gener passat, per sensibilitzar la gent i fer boicot a Israel», el seu portaveu, Isidre Pallàs, va dir ahir a la inauguració: «Estem aquí per fer costat als més dèbils, a la gent senzilla que vol viure tranquil·lament, que no demana sortir a les pàgines dels diaris, ni als informatius, a la gent que no vol ser notícia. Aquesta gent que la indústria de la informació ha convertit en xifres, en cossos destrossats per les bombes entre anuncis de cosmètics i cotxes. Gent assassinada a l'Iraq i Palestina i de la qual tothom sembla ignorar que tenia un nom.»

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.