Cada dia es diagnostica una persona amb malaltia mental a la demarcació de Girona

El 2008 hi havia 4.163 gironins afectats i en els primers sis mesos d'aquest any s'han detectat 220 casos nous

A les 26 places de la residència Can Font de Llorà –que ha suposat una inversió de 2.450.521 euros, 900.000 dels quals els ha aportat Acció Social– s'hi han de sumar les 30 places que s'han posat en marxa al parc hospitalari Martí i Julià de Salt. Aquestes últimes places són per a persones amb retard mental i trastorn de conducta que requereixen una atenció psiquiàtrica intensa. La consellera Capdevila va explicar que aquesta primera oferta de places residencials per a persones amb trastorns de conducta de la demarcació es completarà l'any vinent amb l'ampliació de les instal·lacions del consorci de Sant Gregori. I va recordar que les obres al consorci comportaran la reforma integral dels quatre edificis existents i la creació de dos de nous, amb un pressupost global de 12 milions d'euros. Amb aquestes obres, es passarà de les 84 actuals a 176. I és previst que el 2010 entrin en funcionament les primeres 48, destinades a l'atenció de persones amb retard mental i trastorn de conducta que necessiten un suport generalitzat. D'aquestes 48, 12 seran per a menors d'edat. La consellera va assegurar que amb aquests tres equipaments «es podrà atendre tota la demanda especialitzada que es genera a la demarcació».

Altres serveis

A banda de la creació de les primeres 100 places residencials per a persones amb trastorn de conducta, Acció Social en promourà 216 places més en altres serveis fins al 2012. I és que, segons va raonar Capdevila, no totes les persones amb malaltia mental necessiten una atenció especialitzada, sinó que molts poden rebre tractament ambulatori.

Les noves places que es crearan formen part dels recursos que Acció Social ja ofereix actualment a les persones amb malaltia mental. En aquest sentit, el Departament finança 9 pisos i 42 persones en llars amb suport, 50 més en els centres prelaborals que hi ha a Girona i Ripoll i 49 que assisteixen als tres clubs socials d'Alp, Puigcerdà i Girona. Acció Social destina aquest any 480.000 euros al manteniment d'aquestes places.

La previsió de creixement fins al 2012 és de 90 places més de llar residència, 32 de llar de suport i 94 més de serveis prelaborals. També és previst estendre arreu del territori el nombre de clubs socials, i en aquesta línia Capdevila va anunciar que pròximament se n'obrirà un de nou a Figueres.

El perfil de la persona amb trastorns de conducta

El perfil de les persones que tenen trastorns de conducta tenen entre 20 i 57 anys, però la mitjana d'edat se situa en 33. Tres de cada quatre persones afectades per aquest tipus de trastorn són homes, que representen el 67% del col·lectiu. La consellera d'Acció Social va exposar que un 37% dels afectats tenen un retard mental lleuger; un 25%, un retard mental moderat; un 19%, un retard mental greu, i un altre 19%, psicosi infantil. Capdevila va informar ahir de les actuacions previstes en el territori gironí amb relació a aquest col·lectiu amb motiu de la commemoració, dissabte, del Dia Mundial de la Salut Mental.

La residència Can Font de Llorà

Tot i que ja funciona des de fa dies, Capdevila va inaugurar ahir oficialment la residència per a persones amb trastorns de conducta Can Font. Capdevila va desitjar als resident que el centre sigui la seva plataforma de futur, de manera que més endavant puguin integrar-se en la societat. Va tenir paraules d'agraïment per a l'alcalde de la població, per les facilitats donades per poder instal·lar un centre d'aquest tipus, i per a la Fundació Astres, que va qualificar d'emprenedora.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.