Els Groullers aposten pels temes propis al disc «Amb arrels»

És la tercera gravació d'aquesta banda gironina que renova la música tradicional

Després d'alguns canvis de personal en els seus «dotze més un» anys de vida, aquest grup amb base d'operacions a Celrà està format per Agustí Riu, Ramon Riera, Miquel Beltran, Jordi Galobart, Montse Casanova i Ivó Jordà. El grup combina una gran quantitat d'instruments, alguns tradicionals –tarota, gralla, sac de gemecs, acordió diatònic i percussions d'orígens ben diversos– i altres no tant, incloent-hi la bateria i algunes programacions electròniques. Actualment, un dels seus reptes és trobar contrabaixista estable. En aquest disc, del contrabaix se n'ha encarregat Marcel Casellas, que ha exercit també com a productor. «Ens hem sentit molt còmodes treballant amb ell.»

«Vam començar fent una música més tradicional, però a mesura que anàvem tocant, estudiant i viatjant més, s'anaven obrint les nostres perspectives. Al principi hi havia fins i tot algun sector del grup que tenia autèntiques paranoies puristes [riuen].» En la seva primera maqueta, Nianou (2001), totes les cançons eren tradicionals, però ja en el seu primer disc oficial, Tres quartans amb folre (2004), la proporció entre clàssics de la terra i temes propis quedava equilibrada al 50%, i ara les composicions del grup han passat a ser majoria àmplia en el CD Amb arrels, gravat als estudis 44.1 i autoeditat, amb el suport de la Diputació de Girona.

En el disc han inclòs la seva adaptació de Les quatre banderes, un poema inequívocament nacionalista de Martí i Pol. «L'hem tocat tant aquí com a Màlaga i arreu. La veritat és que a Espanya sempre ens han tractat molt bé, però no per això callem el que pensem quan hi anem a actuar.» I en la cançó manifest Fent Groulleries canten: «És un viatge pels països on es parla català; de la jota i la sardana a la rumbeta i el ball pla.» L'agost passat, el grup va actuar a l'Aplec de Luxemburg, i la seva voluntat és continuar voltant tant com puguin perquè «com més saps d'aquí i de fora, t'adones que la voluntat de crear fronteres és una bajanada». El 17 d'octubre actuaran en el Ballabisaura, a Montesquiu, i el 29 d'octubre seran a la Rambla de Girona, en plenes Fires de Sant Narcís, dins del cicle de QRambla (21 h).

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.