Societat

Urbanisme

Del nomenclàtor a la placa

L'espai del barri de Roquetes de Barcelona dedicat al llibertari Salvador Puig Antich ja té un marbre que l'identifica

La denominació es va aprovar oficialment fa deu anys però fins avui no s'ha visualitzat correctament

Pàgina 392 del Diccionari nomenclàtor de les vies públiques de Barcelona, llibre oficial editat per l'Ajuntament de la ciutat, a càrrec de l'arquitecte Jesús Portavells i Isidoro, amb pròlegs de l'aleshores alcalde, Jordi Hereu, i l'aleshores tinent d'alcalde, Carles Martí. Al capítol corresponent a la lletra S, entre molts altres carrers s'hi pot llegir:

“Salvador Puig Antich, plaça de Salvador Puig Antich (Barcelona 1948-1974). Anarquista. Fou un dels fundadors del Moviment Ibèric d'Alliberament, que s'integra en la lluita contra el capitalisme. Realitzaren nombrosos atracaments a entitats bancàries i caixes d'estalvis; el botí servia per finançar les publicacions clandestines del grup i ajudar econòmicament els companys que es trobaven en vaga.

L'acusaren d'haver mort Francisco Anguas, un subinspector de la policia, en un tiroteig al carrer Girona, i fou empresonat. Un consell de guerra el condemnà a mort. Malgrat l'indult que demanaren els col·lectius de drets humans i mandataris estrangers, com ara el canceller alemany Willy Brandt, fou executat.”

L'escrit es clou amb una data expressada de la forma següent: “14/11/2006”.

La data en qüestió correspon al moment precís en què l'administració municipal va acordar de manera oficial donar el nom de Salvador Puig Antich a una plaça de Barcelona, però no ha estat fins avui, després que hagin transcorregut quasi deu anys, que l'Ajuntament de Barcelona ha donat visibilitat a aquell acord fent col·locar dues plaques de carrer amb la llegenda inequívoca: “Plaça de Salvador Puig Antich”.

Tot i que han passat dos lustres, són escassos els veïns de la part alta del barri de Roquetes, als peus de la Torre del Baró, que relacionen l'espai amb el llibertari i militant del MIL, ignorància motivada per la inexistència de cap placa oficial. És més, encara hi ha molts veïns que relacionen el lloc amb l'antiga denominació de plaça del Carib.

La col·locació de les dues lloses de marbre amb la retolació és la culminació del procés per condicionar la plaça, on s'ha construït un monument a la memòria de Puig Antich que pretén ser una al·legoria a la llibertat. Pel pròxim 5 de març, tres dies després de l'efemèride de l'execució a la presó Model ocorreguda el 2 de març del 1974, l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, presidirà en aquest espai un acte que està concebut com un homenatge de la ciutat a Puig Antich, el primer que se li fa des de les institucions democràtiques. De passada, l'acte servirà per inaugurar l'actuació urbanística que s'hi ha fet.

El monument està acompanyat d'uns plafons amb una llegenda on s'explica l'actuació i es fa referència al cas Puig Antich com una injustícia que cal no oblidar perquè no es repeteixi. Algú ja hi ha passat i expressament ha esborrat part del text.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.