Necrològiques

Dolors Condom i Gratacòs

Catedràtica de llatí i gran persona

El dissabte 5 de març, nascuda del 4 de març del 1926, o sigui, amb 90 anys acabats de fer, s'adormia al seu pis de Girona Dolors Condom i Gratacòs, catedràtica de llatí de la Universitat de Girona. Guardonada amb la Medalla de la Generalitat del President Macià, entre d'altres, va col·laborar en diversos llibres i revistes, va ser professora de l'institut Jaume Vicenç Vives i tantes i tantes coses més que jo no podria plasmar tan bé com els que la coneixien i que l'han descrit i encara en parlaran i escriuran molt millor que jo.

La meva vida professional no em va permetre tenir hores d'esbarjo i em va privar de conèixer molta gent com Dolors Condom, per no haver pogut assistir a la diversitat d'actes que es convoquen en una ciutat, presentacions de llibres, conferències, exposicions, xerrades i més de la vida cultural. Això va fer que no conegués la Dolors per dedicar-li unes paraules amb profunditat. Sí que vaig conèixer la seva persona mitjançant un CRDI de l'Ajuntament de Girona realitzat per en Joan Roura amb entrevista de Xavier Carmaniu fet l'any 2009, on ella desglossa amb molta tendresa el que ha estat la seva vida. A més, es dóna la casualitat que és un recull de testimonis per a la recerca de la memòria històrica de la ciutat de Girona del segle XX que varen portar a terme un grup de gironins, i jo sóc una d'ells. És per això que he cregut que li devia unes ratlles, encara que tan sols sigui per tenir l'honor de ser companya d'ella en aquest grup escollit per l'Ajuntament de Girona i li pugui dir ben alt:

Dolors, gràcies per tot el que va fer, gràcies per tot el que va ensenyar, gràcies pel que va escriure, gràcies perquè, tot i haver nascut a Palamós, va estimar i viure a la meva ciutat, Girona.

Descansi en pau.

(*) M. Carme Ribas i Mora és filla dels fundadors de la desapareguda Granja Mora

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Publicat a

[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia