La plantilla de Lear acorda mobilitzacions diàries per aturar el tancament

El comitè d'empresa ha convocat per aquest matí, a Roquetes, una reunió amb els alcaldes de les Terres de l'Ebre

Els treballadors de Lear es van enganxar ahir un crespó negre a la solapa de la bata de treball com a símbol de la mort de la factoria. «La gent està molt angoixada, desenganyada i amb els ànims a flor de pell», va explicar Soledad Roca, delegada de CCOO al comitè d'empresa. «Ara tothom ve a donar-nos el condol», va afegir en referència a les mostres de suport rebudes per part de tots els partits polítics aquests últims dies.

L'assistència a l'assemblea va ser massiva, i tot i que una part dels treballadors van proposar fer vaga la mesura, de moment, s'ha descartat. Es va aprovar un ampli calendari de mobilitzacions que tindrà lloc la setmana que ve i que començarà dilluns amb una manifestació a les sis de la tarda a la plaça de l'Ajuntament de Tortosa. «Les mobilitzacions tenen l'objectiu de fer sentir la veu dels homes i dones de Lear. Denunciarem el que considerem una deslocalització i exigirem a l'administració que defense amb la seua actuació els llocs de treball de la multinacional i el teixit industrial de les Terres de l'Ebre», exposen els sindicats en un comunicat de premsa. Els actes de protesta continuaran dimarts, que és quan hi ha convocada la primera reunió entre el comitè d'empresa i la direcció de la multinacional per negociar les condicions de l'expedient de regulació d'ocupació. Entre les onze del matí i la una del migdia, els treballadors es concentraran a la porta de la fàbrica. Dimecres es farà una altra assemblea de treballadors perquè el comitè d'empresa explique com van les negociacions, i el dijous la plantilla es tornarà a concentrar a la porta de la fàbrica mentre sindicats i Lear tornen a reunir-se.

La setmana de mobilitzacions es tancarà el dissabte dia 31 d'octubre amb una manifestació a Tortosa, que, més enllà d'evitar el tancament de Lear, reclamarà un pla d'industrialització de les Terres de l'Ebre. «L'administració ha deixat morir aquest territori i cal nova activitat industrial», va dir Roca. Per la seua banda, el secretari general de la UGT a Catalunya, José María Álvarez, va dir en declaracions a l'ACN que la gent de l'Ebre pot estar «segura» que no només s'organitzaran manifestacions «com les de Nissan i Seat» per evitar el tancament de Lear, sinó que s'exigirà a la Generalitat un «pla específic, integral i amb mesures concretes per a l'Ebre». Álvarez va dir que les manifestacions tenen la seva importància, però que «només amb mobilitzacions no s'evitarà la clausura de la factoria». Àlvarez creu que fins ara el govern no ha fet res per salvar la planta.

LES MOBILITZACIONS

Dilluns, 26 d'octubre
A les 6 de la tarda manifestació a la plaça de l'Ajuntament de Tortosa amb el lema «No al tancament de Lear»
Dimarts, 27 d'octubre
Concentració de la plantilla a la porta de la fàbrica de les 11h a 1 del migdia
Dimecres, 28 d'octubre
A les 9.30 h, assemblea de treballadors
Dijous, 29 d'octubre
Concentració de la plantilla a la porta de la fàbrica d'11 a 1 del migdia
Divendres, 30 d'octubre
A les 9.30 h, assemblea de treballadors
Dissabte, 31 d'octubre
A les 11.30 h, manifestació a Tortosa amb el lema «Volem indústria, volem treball. No als tancaments», que anirà des de la plaça del Carrilet fins davant la delegació del govern

Suport de la Diputació

gustau moreno

La preocupació del territori per la decisió de Lear no va passar desapercebuda durant la inauguració del nou passeig de Tortosa, a Roquetes. De fet, ahir al migdia s'esperava en l'acte la presència de treballadors de la planta de Roquetes, però finalment no van assistir-hi. El president de la Diputació, Josep Poblet, va manifestar als dos alcaldes el seu suport i solidaritat institucionals «en allò que els ajuntaments creguin que pot ser útil». «La visió de la Diputació, tot i que no tenim competències en aquest àmbit, passa per trobar una solució, una alternativa viable a una situació que afecta tantes famílies», va dir. «Estem al costat de Roquetes i de Tortosa, i de totes les poblacions del Baix Ebre, on hi viuen famílies afectades per aquesta situació laboral tan dura», va concloure Poblet.

Pla de recol·locació

L.M

L'executiva de CDC a les Terres de l'Ebre ha expressat la seua solidaritat amb els treballadors de la planta de Lear, i també el seu suport a les mobilitzacions convocades. A més, CDC reclama al govern de la Generalitat que hi destine els mateixos recursos que ha dedicat a l'àrea metropolitana de Barcelona per al manteniment dels llocs de treball d'altres empreses en situacions similars. «S'han de mantenir el màxim nombre de llocs de treball a Lear i les millors condicions, tant econòmiques com socials, per als que no puguin continuar», exposa l'executiva de CDC a l'Ebre, que reclama un pla de recol·locació per als treballadors afectats per l'ERO. També EUiA ha manifestat el seu suport a les mobilitzacions convocades pels treballadors de la multinacional.

Potenciar la indústria de l'Ebre

ACN

Els alcaldes de Roquetes, Francesc Gas, i de Tortosa, Ferran Bel, es van reunir ahir amb la consellera de Treball, Mar Serna, per demanar-li que si la multinacional Lear no vol rebre cap dels ajuts que s'ofereixen des de la Generalitat, aquests fons haurien de ser destinats a potenciar la indústria de les Terres de l'Ebre. També van sol·licitar que els acomiadaments de les 515 persones de Roquetes es pactin en les mateixes condicions de dies per any treballat que l'empresa ha negociat en altres ocasions pel tancament de més plantes. Bel va destacar la importància que el pla social de l'ERO sigui «consistent i sòlid i que ofereixi possibilitats perquè la gent es pugui reincorporar al mercat de treball generant noves empreses».

A Valls, més feina

a. estallo

A la capital de l'Alt Camp, on Lear té el seu centre tecnològic, s'ha pogut capejar el temporal induït per la crisi econòmica i ara es treballa a bon ritme. «Des del mes de juny treballem cada dissabte i, almenys de moment, res fa pensar en un expedient de regulació d'ocupació», assegura un portaveu del comitè d'empresa. Les mateixes fonts afirmen que «fins i tot s'ha contractat més gent i, per tant, res justificaria un expedient». En el centre que Lear té a Valls hi treballen unes mil dues-centes persones i s'hi concentren tant la base de la divisió de components tècnics i electrònics d'Europa com la planta d'electromecanismes per a l'automoció. Aquesta companyia produeix els components elèctrics i mecànics per a marques de cotxes com BMW, Volvo, Audi, Peugeot, Ford o Renault, entre d'altres.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.