Osona Decideix reclama supervisió internacional per a les consultes

S'adreça a la Comissió Europea i l'ONU perquè avalin el protocol i enviïn observadors

Un cop desvinculat del recent enfrontament entre Decidim.cat i algunes plataformes sobiranistes per la coordinació nacional de les consultes per la independència, el notari Alfons López Tena s'ha bolcat en l'organització de referèndums a Osona. Com a director executiu de la plataforma Osona Decideix, ha enviat diverses peticions per carta perquè organismes internacionals assegurin la netedat en l'execució de les consultes que se celebraran el 13 de desembre. És a dir, perquè avalin les normes reguladores amb què es regiran els referèndums a la comarca i hi enviïn observadors. A banda d'entregar presencialment la missiva a la delegació barcelonina de la Comissió Europea, Osona Decideix també ha adreçat la demanda a la divisió de suport electoral del Secretariat de Nacions Unides, al grup electoral de suport electoral conjunt de la Comissió Europea i el Programa de Nacions Unides per al Desenvolupament, a l'Oficina per a les Institucions i els Drets Humans i al Centre Carter.

L'objectiu del que fins l'any passat va ser vocal del Consell General del Poder Judicial és garantir la transparència i fiabilitat del resultat de les consultes. En la carta, recorda la negativa del govern espanyol a autoritzar la convocatòria de referèndums sobre la independència des dels ajuntaments i el fet que les entitats privades estan «legalment facultades» per fer-ho. Osona Decideix ha distribuït als municipis de la comarca un protocol supervisat per López Tena –al qual espera que els organismes internacionals donin el vistiplau– per unificar l'organització de les consultes. Fixa, per exemple, el dret de vot dels majors de 16 anys empadronats al municipi i el contingut de la pregunta, idèntica a la d'Arenys de Munt.

En paral·lel, entitats sobiranistes es reuniran amb comissions locals que preparen consultes avui a Arenys. Pretenen reorganitzar-se a escala nacional.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.