Consultes: comença el compte enrere

Cent municipis volen fer la consulta el 13 de desembre vinent i ja es plantegen un referèndum nacional per l'abril del 2010

El compte enrere per a la consulta sobre la independència del 13 de desembre a un centenar de municipis catalans ja ha començat. L'esperit d'Arenys de Munt va tornar a aparèixer ahir per superar l'enfrontament del darrer mes entre plataformes sobiranistes, l'agrupació de regidors i alcaldes Decidim.cat i l'ara director de la plataforma Osona Decideix,Alfons López Tena. Més de 140 entitats i plataformes d'uns 115 municipis de gairebé totes les comarques es van trobar ahir per coordinar l'estratègia, la logística i la infraestructura del que s'ha convertit a hores d'ara en el principal contenciós independentista obert amb l'Estat.

Representants de la Coordinadora de la Consulta sobre la Independència van assegurar a aquest diari que un centenar de municipis integren l'actual (i provisional) llista de consultes del 13 de desembre que ve, entre els quals els més grans són Sant Cugat, Vilafranca del Penedès, Berga, Vic, les Borges Blanques i un bon nombre de localitats del Maresme. Els municipis d'Osona, tot i que tenen una comissió tècnica pròpia, també treballen per fer la consulta la mateixa data. Tanmateix, la confirmació definitiva haurà d'esperar: algunes comissions locals que ahir van apostar pel 13 ho han de consensuar amb les entitats i els partits als llocs d'origen, i d'altres tindran l'handicap de no tenir el suport de l'Ajuntament. En qualsevol cas, Decidim.cat va acordar més dates, com ara el 28 de febrer i el 24 d'abril –a Manresa o Santpedor.

2010: consulta nacional

El moviment proconsultes no vol, però, que l'excitació independentista s'acabi amb les consultes locals, i s'ha proposat fer «un referèndum nacional amb caràcter vinculant» la primavera del 2010. Segons expressen en la seva carta d'objectius fundacionals, el referèndum o la consulta l'haurien de convocar «la mateixa coordinadora nacional, la ciutadania i els agents polítics». Un dels portaveus, Josep Manel Ximenis, regidor de la CUP a Arenys de Munt, va recordar que «les consultes no poden ser vinculants, excepte les organitzades per entitats privades». Uriel Bertran, diputat d'ERC i també present ahir a Arenys, creu que «l'Estat no en voldrà sentir a parlar, però el que és important és que la comunitat internacional reconegui el referèndum». El consell plenari de la Coordinadora de la Consulta sobre la Independència va intentar ahir eliminar la doble estructura organitzativa –d'una banda, Decidim.cat i el seu full de ruta, i de l'altra, les entitats– amb l'aprovació d'un model nou: el ple es reunirà «el tercer dissabte de cada mes», i es preveu l'existència d'una comissió tècnica.

«Il·lusió i esperança»

L'amfitrió i alcalde d'Arenys de Munt, Carles Móra, va assegurar en declaracions a aquest diari que el moviment proconsultes serà el nou «dinamitzador de la política catalana dels propers anys», i que «la gran participació per organitzar les consultes deixa enrere la desafecció». Móra, veterà de la política i alcalde per l'Entesa de Progrés Municipal, explicava que havia notat entre els assistents aquella «cara de complicitat i esperança que es poden aconseguir coses», cosa que li recordava «l'època de l'Assemblea de Catalunya».

13 de setembre
Arenys de Munt celebra amb èxit mediàtic i social la consulta sobre la independència.
29 de setembre
José Montilla va fer una crida en el debat de política generala a centrar-se en el desplegament de l'Estatut en comptes d'«aventures i invents» sobiranistes com les consultes.
3 d'octubre
Decidim.cat es reuneix a Caldes de Montbui i proposa tres dates de consultes. També crea una comissió mixta paritària entre regidors i entitats, i una comissió tècnica amb López Tena.
5 d'octubre
Entitats sobiranistes reunides a Arenys refan la proposta de Decidim i exigeixen més presència a la comissió mixta: 16 entitats i 4 regidors o alcaldes.
6 d'octubre
Plataformes com la PDD i Sobirania i Progrés es troben al Ciemen (Barcelona) per debatre la seva posició davant el xoc entre Decidim.cat i les entitats reunides a Arenys. Traslladen la decisió definitiva a la reunió d'ahir.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.