JORDI IPARRAGUIRRE

DIRECTOR DE LA FUNDACIÓ PUNTCAT

«Ser a internet ajuda les llengües sense estat a deixar de ser invisibles»

Llicenciat en informàtica per la Universitat Autònoma i MBA per Esade, Iparraguirre (Huelva, 1967) dirigeix la Fundació PuntCat (www.domini.cat), una entitat sense ànim de lucre que administra el domini .cat i el fa disponible per tot el món
El creixement del .cat en poc temps ha estat espectacular.
–«Sí, i ha generat a fora una certa admiració. El creixement continuat fa que fins i tot els escèptics s'adonin que darrere del domini .cat hi ha una comunitat ben viva, que fa moltes coses a internet. A la resta del món ens veuen amb respecte i admiració i hem estat molt ben acollits als diferents grups de dominis europeus. Fins i tot ens van demanar formar part del grup de dominis llatinoamericans! Ser a internet ajuda les llengües sense estat a deixar de ser invisibles.»
–Quin avantatge comporta per al propietari d'un web disposar d'un domini .cat en lloc d'un .com?
–«És la millor manera d'adreçar-se a un mercat de deu milions de persones. Et fas més pròxim al consumidor si t'hi adreces en la seva llengua. Des d'aquest punt de vista, permet segmentar molt més el mercat.»
–Els catalans sempre paguem més, el .cat és més car que altres.
–«No és ben bé així. Fa tres anys i mig que funcionem, quan altres dominis en fa deu anys o més. Les despeses d'infraestructura són molt cares. A més, en només aquest temps hem reduït el preu un 75%. Es poden trobar dominis .cat per menys de 30 euros a l'any i fins i tot per 15 euros.»
–Diuen que la seva aposta és la qualitat, no la quantitat.
–«Tenir molts webs sota un domini no vol dir res; n'hi ha que són molt barats i en alguns països fins i tot els regalen; però no aporten cap valor afegit a la comunitat. Nosaltres fem una aposta diferent. Ens fixem en quants documents indexen els buscadors sota el domini .cat.: hi ha 92 milions de documents. Si dividim la quantitat de documents pel nombre de dominis registrats ens surt una mitjana de 2.400 documents per domini, cosa que ens situa a dalt de tot del rànquing mundial, entre els deu primers del món. El .cat aporta molta informació, molt valor.»
–El futur del català com a llengua és a la xarxa?
–«Si només fos a la xarxa malament aniríem, el català ha de ser present arreu. Pel que fa a la xarxa, només pel fet que el .cat existeix hem aconseguit visibilitat internacional i ens hem donat a conèixer al món.»
–Fins a quin punt la indústria tecnològica dificulta la normalització de la llengua a internet?: falta software en català, per exemple.
– «Hem de crear demanda: si nosaltres no demanem productes en català difícilment ho faran els suecs per nosaltres. També s'ha de dir que gràcies a l'esforç de molta gent que hi ha dedicat moltes hores hi ha força programari traduït al català. Per a una multinacional la nostra és una llengua més, sense una expectativa de retorn de la inversió no s'hi posaran.»
– En molts aspectes tècnics vostès han estat innovadors: la introducció de la l·l, la ç...
–«El nostre és un domini petit però molt ràpid, vam ser dels primers al món a traduir els caràcters anglesos al català; a traduir un protocol que es fa servir entre registres i registradors... Sempre busquem incorporar les darreres millores perquè sigui el domini que ofereix més garanties i millors opcions.»
–Es pot ser algú a la xarxa sense tenir un estat al darrere?
–«Sí, i el .cat ho demostra. Si tinguéssim un estat al darrere seria millor, perquè podríem ser presents a diferents nivells del govern d'internet.»
–Es declaren al marge de la política, però optar pel .cat implica prendre partit.
–«La fundació és apolítica i ha de ser així perquè és per a tothom.»
–Les administracions s'han acostat a la fundació?
–«Ens han ajudat i estem disposats a col·laborar amb qualsevol administració si això ens permet fer créixer el domini .cat, però volem ser independents perquè som patrimoni de tots els catalanoparlants, no només dels que viuen a Catalunya.»
–Ara estrenen etapa a les oficines del complex Creàpolis de Sant Cugat; per què aquest espai ?
–«Perquè ens ofereix les millors eines. Estem al costat d'una escola de negocis [Esade] que ens permet accedir fàcilment a professors i estudiants per desenvolupar projectes, i estem envoltats de centres de recerca, tecnològics i d'entitats d'empresaris, cosa que ens permet accedir a les petites i mitjanes empreses amb les quals volem tenir una relació fluïda, perquè pensem que Internet és la millor eina per sortir de la crisi abans de sortir de la crisi.»
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.