el reportatge

Les filles tornen a casa

Mataró rehabilita l'edifici de la Fundació Sant Joaquim de les filles de la caritat de Sant Vicenç de Paül

la llar de les filles de la caritat. Les religioses, que ahir van rebre la visita de les autoritats municipals, ja han tornat a casa seva. La llar és a sobre dels menjadors per als pobres de la Fundació Sant Joaquim, que fa més de cent anys que gestionen.

Les filles de la caritat de Sant Vicenç de Paül de Mataró han tornat a casa seva. L'empresa municipal d'urbanisme, PUMSA, els ha rehabilitat la primera i la segona planta de l'edifici del Camí Ral, a sobre mateix dels menjadors socials que elles mateixes gestionen, perquè hi vagin a viure. «El desig de les filles s'ha complert. Avui som aquí, però demà pot ser que no, però aquesta casa quedarà sempre», explicava agraïda sor Teresa. La reforma d'aquesta part de l'immoble havia quedat pendent després arranjar la planta baixa, on hi ha els menjadors per als més necessitats. El president de la Fundació Sant Joaquim, Josep Benet, comentava que fa temps les monges hi havien viscut, però el mal estat va obligar a traslladar-les a un altre lloc. L'alcalde de Mataró, Joan Antoni Baron (PSC), que ahir va veure el resultat de les obres acompanyat d'una nodrida representació municipal, va explicar que fins ara les religioses vivien en uns habitatges situats també al Camí Ral, però ara que han quedat buits l'empresa PUMSA els farà servir per reallotjar gent afectada per operacions urbanístiques.

D'aquesta manera, a la primera planta s'hi ha habilitat una sala d'estar, el menjador, la cuina, un bany comunitari, la capella i els magatzems de la fundació. La segona planta, en canvi, s'ha destinat a condicionar vuit habitacions que funcionaran com a residència per a les filles de la caritat. Les obres, que han costat 215.000 euros, les ha cofinançat PUMSA i la propietat de l'edifici, la Fundació Sant Joaquim, a parts iguals. «Ara ens hem quedat econòmicament malament, però com sempre, ens en sortirem segur», hi afegia sor Teresa. Però la congregació religiosa, que des del 1908 es fa càrrec dels menjadors socials de Sant Joaquim, té un altre motiu de celebració. Avui la companyia rebrà la medalla de la ciutat al saló de sessions de l'ajuntament per la tasca diària portada a terme durant aquests més de cent anys a la ciutat amb un esperit de modèstia, senzillesa, tolerància i solidaritat. «Estem molt contentes, però pensem que aquest reconeixement és sobretot per a les germanes que van passar per Mataró fa molts anys i que van treballar per als més pobres quan pràcticament no existien els serveis socials municipals», va explicar sor Pilar Pila, que va recordar també el paper fonamental d'aquestes religioses perquè amb pocs mitjans van aconseguir tirar endavant molta feina.

Les sis religioses que avui conformen la congregació a Mataró no només gestionen el menjador, que cada dia serveix uns setanta àpats al migdia, sinó que també donen suport a Càritas, a la Llar Santa Maria Assumpta, que gestiona la Fundació Maresme i que atén noies amb discapacitats psíquiques profundes o a la Fundació Hospital Sant Jaume i Santa Magdalena, on ara fan acompanyaments espirituals. Les filles de la caritat també havien desenvolupat feines d'infermeria al mateix hospital de Sant Jaume al llarg de quasi noranta anys.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.