Serra demana al cap de Marina Badalona que renunciï a les seves atribucions

L'alcalde de Badalona desconvoca el consell d'administració de dijous, l'únic òrgan que pot destituir Juan Felipe Ruiz

El govern de Badalona (PSC, CiU i ERC) va fer pinya ahir en relació amb l'episodi de l'operació Pretòria que esquitxa el municipi, després que s'hagi sabut que alguns implicats en la trama haurien guanyat 14 milions d'euros gràcies a una operació urbanística en un solar del front marítim de Badalona, propietat de la firma Espais. En un comunicat emès ahir pel departament de Comunicació, s'anunciava que l'alcalde, Jordi Serra (PSC), havia instat Juan Felipe Ruiz (conseller delegat de Marina Badalona i la persona que hauria estat el contacte amb el cervell de la trama, Lluís Garcia Sáez, segons el jutge Baltasar Garzón) a renunciar a les seves atribucions especials (té plens poders). Es pretén així «garantir que Marina Badalona no desenvoluparà cap activitat econòmica i patrimonial mentre l'Audiencia Nacional no finalitzi la instrucció». Serra ha instat el Consell Comarcal del Barcelonès (l'altre 50% de Marina Badalona) a actuar en el mateix sentit.

Juan Felipe Ruiz, que és exregidor socialista del consistori badaloní, no va voler fer ahir cap declaració però tot sembla indicar que no pensa presentar cap renúncia, ja que és de dins de la societat des d'on vol demostrar la seva innocència. Serra i Ruiz podrien acabar pactant una sortida del conseller delegat, un cop s'aclareixi si el segon té alguna mena d'implicació en el cas Pretòria. El que és segur és que, ara per ara, Juan Felipe Ruiz no serà destituït del seu càrrec. Aquesta potestat recau en el consell d'administració de Marina Badalona. Aquest òrgan, integrat per representants de tots els partits polítics, s'havia de reunir dijous però l'alcalde ha decidit desconvocar la trobada. Jordi Serra no va atendre ahir la trucada dels mitjans, però l'argument que ha fet servir davant els partits de l'oposició per anul·lar el consell d'administració de dijous és que no té sentit tractar altres temes secundaris, després del que està plovent sobre la zona afectada pel pla de remodelació del Gorg (on s'emmarca el solar investigat).

La decisió de l'alcalde badaloní ha indignat els dos partits de l'oposició de Badalona (PP i ICV-EUiA), que esperaven la reunió de dijous amb candeletes amb la confiança de poder aclarir part dels fets. El líder dels populars, Xavier Garcia Albiol, no desaprofitarà aquest episodi per situar en el blanc de la polèmica l'alcalde Jordi Serra, a qui acusa d'«intentar confondre deliberadament els ciutadans». Garcia Albiol es pregunta per quina raó l'alcalde ha decidit desconvocar el consell d'administració de Marina Badalona i per quin motiu no permet que el conseller delegat de Marina Badalona pugui respondre a les interpel·lacions dels membres del consell.

Ahir, però, ICV-EUiA va ser l'únic grup que va demanar obertament la destitució de Ruiz (Iniciativa i CiU –quan era a l'oposició– ja l'havien sol·licitat alguna vegada) La representant de la coalició d'esquerres al consell d'administració de Marina Badalona, Carme Martínez, lamenta que l'alcalde defugi donar explicacions a la resta de partits polítics, alhora que l'insta a «defensar la ciutat i la institució per evitar que els ciutadans de Badalona hi perdin la confiança». «Esperem que reaccioni», assenyala.

Dijous, concentració

S.M

La Plataforma en Defensa de la Serralada de Marina i Can Zam, integrada per diverses entitats colomenques, ha convocat una concentració per a dijous a la plaça de la Vila (19 h) a fi de reclamar la paralització de tots els projectes urbanístics de la ciutat i la revisió dels de l'any 2000 endavant. Així mateix, aquest col·lectiu reclama la dissolució del govern municipal (integrat exclusivament pel PSC) i la creació d'una comissió gestora fins a les pròximes eleccions municipals. En una línia semblant es va expressar ahir l'agrupació local de CDC, que va demanar «la paralització cautelar immediata de tots els projectes urbanístics aprovats amb els vots únics del PSC durant el mandat actual», així com «el cessament dels directius municipals directament relacionats amb les persones investigades».

Mentrestant, els regidors colomencs continuen consternats pels fets que han assaltat la ciutat. Ahir molts edils socialistes van optar per desconnectar els telèfons. No s'esperen moviments fins demà però tot indica que Antoni Fogué està cada cop més a prop de ser el nou alcalde.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.