Urbanisme

el reportatge

El «sí» al canal de López Guardiola

L'exregidor d'Urbanisme de Badalona repassa claus de passat i futur sobre el front marítim

La seva reaparició pública havia aixecat molta expectació i la sala d'actes de la fàbrica d'Anís del Mono plena a vessar va confirmar aquest interès. Però va trigar gairebé una hora a comentar el que, gairebé tothom, esperava: la seva opinió sobre la necessitat de rematar el projecte urbanístic del front marítim de Badalona amb la construcció del canal del port. Alertant des del principi que les seves reflexions, com a exregidor d'Urbanisme de l'Ajuntament de Badalona, s'havien d'entendre a títol personal, Francesc López Guardiola va ser clar: «Badalona necessita construir el canal perquè generarà un eix de nova centralitat.» I ho ha de fer respectant el disseny previst, que atorgarà a la ciutat «singularitat i qualitat urbana per situar-la com a referent metropolità i del país». López Guardiola va explicar que en abandonar la vicepresidència de Marina Badalona, la societat tenia els diners i, sobretot, el permís de Renfe per desviar la via mentre es construís el viaducte. «Desconec si aquella realitat ha canviat, però si no és així», va dir el que va ser responsable urbanístic badaloní des del 1999 fins al 2007, modificar el projecte significaria «aturar-ho una altra vegada tot durant anys». Amb tot, i allunyat ara del nucli decisori municipal, López Guardiola va expressar el seu convenciment que quan s'acabi el «respectable» temps per reflexionar sobre l'execució del canal, els treballs per fer-lo possible s'iniciaran. «Conec els que han de prendre la decisió. Sé que estimen Badalona i treballen per la ciutat i que són conscients que en temps com els actuals, la iniciativa pública ha de liderar projectes que permetin estirar el carro.» «Saben» que la remodelació del Gorg i la construcció del canal són «una oportunitat que no es pot perdre; no pot ser d'una altra manera», va assegurar. Francesc López Guardiola fins i tot va tenir temps per tranquil·litzar els veïns amoïnats per l'aturada d'aquesta actuació urbanística i per la continuïtat d'algunes obres directament relacionades amb l'existència del canal. «Ningú ha dit que no es faci. Per tant, mentre això no passi, s'ha de continuar la transformació de la zona», va indicar l'actual membre de la direcció comarcal del PSC.

Tot i la seva posició respecte a la projecció o no del canal del port, Francesc López Guardiola també va comentar algunes claus de futur per a la ciutat en general i per a la façana marítima en particular. Així, l'urbanista badaloní va destacar la necessitat de redimensionar el centre de Badalona, eixamplant-lo per posar fi als «problemes identitaris» que es donen en grans barris allunyats de la plaça de la Vila, com ara els de Llefià o Sant Roc. Un procés que, a banda de fer-se possible amb la distribució dels futurs equipaments, necessàriament haurà de continuar alimentant els «símbols» de la ciutat, i va posar com a exemples el Joventut, l'Anís del Mono, les Termes Romanes o el Club de Futbol Badalona. López Guardiola també va mullar-se en el terreny dels transports, apostant per la continuïtat del tramvia al llarg de la façana litoral i duent el tren fins a l'Illa Central: «Serà un plus de mobilitat per a Badalona, per al Maresme i per al Barcelonès Nord», va resumir.

Però per López Guardiola, que es va confessar orgullós d'haver viscut en primera línia «vuit anys clau en la transformació de Badalona», no n'hi ha prou amb això. Reconeixent-lo com un dels errors personals i col·lectius comesos en l'execució de la seva responsabilitat i adoptant l'eslògan d'Obama, el dirigent socialista va reclamar a l'esfera política i social badalonina una major dosi «d'autoconvenciment» per «poder fer i defensar davant els altres els projectes que es pensen». «Moltes idees es cremen per polítiques estèrils. Si tots volem, podem», va dir.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.