Comunicació

RAC1 fa 20 anys com a líder ferm

La ràdio ho celebra amb la reemissió de programes sobre esdeveniments històrics i moments especials

La caiguda de les Torres Bessones (11 de setembre del 2001), la victòria d’Obama (2008) i l’1 d’octubre del 2017 són algunes dels moments històrics que recordarà avui RAC1 per celebrar el vintè aniversari de la seva primera emissió. Jordi Basté presentarà una edició especial d’El món a RAC1, en directe entre les 8 h i les 12 h, en una jornada protagonitzada abans i després per reemissions de programes de referència de la ràdio (La competència, Primer toc, Minoria absoluta...) i especials que es van fer sobre notícies de rellevància informativa. També es recuperarà una entrevista a Josep Lluís Núñez o es recordarà la xilena del futbolista Rivaldo (2001), entre altres moments especials d’aquests vint anys.

Celebració menys lluïda

Jaume Peral (Figueres 1960), director de RAC1, explica en una entrevista a El Punt Avui que la crisi del coronavirus ha alterat els seus plans de celebració: “Parlar de celebrar el 20è aniversari en aquestes circumstàncies pot semblar una mica frívol i tot. Teníem la previsió de fer una celebració més lluïda, però en aquestes circumstàncies, en què no tenim pràcticament ningú a la ràdio, hem hagut de canviar l’orientació del que volíem fer.” Finalment han optat per recuperar emissions: “Parlarem de moltes coses i recuperarem moments especials que han marcat aquests vint anys d’història de RAC1.”

La crisi del Covid-19, però, ha reforçat el paper de RAC1 i de la ràdio en general. “Tenim la percepció que el consum de la ràdio s’ha incrementat molt –comenta Jaume Peral–. Malauradament no es podrà mesurar, perquè s’ha suspès la segona onada de l’Estudi General de Mitjans[EGM], però sí que tenim indicadors interns de consum per streaming que ens diuen que la gent escolta ràdio molt més que abans. Tenim la percepció que la ràdio està jugant un paper molt important a l’hora de fer arribar la informació a la ciutadania.”

RAC1 ha liderat les audiències a Catalunya des de fa 11 anys. Segons l’últim EGM, té 902.000 oients i és líder en 23 de les 24 hores del dia. L’èxit s’explica per diferents factors, segons Jaume Peral: “La història de vint anys l’escriu molta gent, que ja no hi és o que encara continua. El mateix eslògan de la ràdio, el «tots som un», ha estat molt important per explicar on som ara. La identificació de tots el que han passat per aquesta casa amb el projecte de fer una ràdio fresca, diferent, més descarada, ha estat i és tan alt que segurament és un dels motius de l’èxit. Segons el director, “no vam voler fer la competència a Catalunya Ràdio fent el mateix, sinó amb un producte molt alternatiu”. “Catalunya Ràdio segurament és molt més seriosa, institucional, per dir-ho d’alguna manera, i RAC1 va ser capaç de sorprendre i ser descarada, va aportar uns elements pel que fa a l’entreteniment, la informació i l’esport, els tres pilars fonamentals d’aquesta ràdio, que van connectar moltíssim amb la majoria d’oients.”

Jaume Peral fa poc més d’un any que és director de RAC1 i en fa un balanç molt positiu: “Tenim un share per sobre del 40%, i això és una bestiesa. Cap altra emissora de ràdio a tot l’Estat té l’èxit de RAC1.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia