Comunicació

Aragonès i Mas denuncien la mà foradada de l'Estat a El Punt Avui Televisió

‘Les coses del BOE', un llibre en el qual es comproven algunes despeses sumptuàries dels governs espanyols

Els cercles de Madrid guarden silenci

Un dels discursos que més se senten en els últims mesos contra Catalunya en general és que els seus governs són malbaratadors.

Per descomptat, dedicar diners a la “dèria separatista” i no a usos socials és una conducta que, en opinió de determinats cercles de Madrid, a la qual els governants de Catalunya s'hi dediquen amb fruïció.

Però també inclouen dins d'aquesta particular bóta de sant Ferriol catalana els diners que es destinen a la promoció del català o a obrir oficines a l'exterior per captar les inversions que les ambaixades espanyoles són incapaces d'aconseguir.

Per contra, aquests cercles i mitjans que acusen Catalunya de tenir la mà foradada, no dediquen cap dels seus esforços a denunciar el malbaratament que practiquen els governs d'Espanya. Un gran malbaratament, per ser precís, al costat del qual el que presumptament practiquen els administradors del nostre país queda petit.

No és cap fantasia, perquè, a més, aquest gastar sense miraments dels governs espanyols tenen un fidel reflex en el BOE. Precisament, Pere Aragonès, diputat d'ERC al Parlament, i Andreu Mas, periodista, s'han dedicat durant molt de temps a examinar el BOE i destriar totes aquelles despeses que, com a mínim, causaran sorpresa. Moltes de les quals relacionades amb l'exèrcit.

Per començar, els autors de Les coses del BOE i el filòsof de butxaca, que està a punt de sortir a la venda a les llibreries, comencen recordant que en aquest butlletí oficial, la reconversió de la Gaceta de Madrid, queda reflectida l'adhesió d'Espanya al dret a la lliure determinació dels pobles. Però el BOE, com la Constitució, només s'invoca quan interessa.

Per parlar de la gestació i producció d'aquest llibre, Pere Aragonès i Andreu Mas seran avui a la segona hora de L'illa de Robinson, un programa d'El Punt Avui Televisió que dirigeix i presenta el periodista Eduard Berraondo.

El doble títol del llibre respon al fet que moltes de les excentricitats pressupostàries de les quals ens assabentarem gràcies a la feina de Pere Aragonès i Andreu Mas van acompanyades d'alguna cita oportuna.

Pressupost militar

En el programa L'illa de Robinson ens assabentarem que el govern espanyol va dedicar gairebé 700.000 euros a comprar medalles militars –molt més que no el que es va gastar la Policía Nacional–, i una quantitat gairebé semblant a fer una pista hípica o a reservar places de vacances, 120.000 per construir un gimnàs –i el doble per fer un camp de golf–, 43 milions per a la seguretat privada de diverses dependències de l'exèrcit, 100.000 euros per adquirir sabres, 800 milions de crèdit extraordinari perquè es va veure que havien fet curt i no es tractava d'aplicar-hi retallades, més de 250.000 euros per muntar les tribunes el Dia de les Forces Armades, etcètera.

A la vista de la destinació d'aquests diners, que no sembla remoure cap consciència des de Madrid estant, caldria veure l'escàndol que s'organitzaria si Catalunya fes el mateix. Per descomptat, veient aquestes xifres, ningú invoca la necessitat de dedicar-les a despesa social.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia