Comunicació

Comunicació

Més que discos dedicats

Presenten l’opuscle ‘Primers micròfons a Cassà’, que recull l’experiència dels pioners radiofònics a Cassà de la Selva

Se subratlla el component associatiu de les emissores municipals en l’era d’internet

Josep Salvador Ros, que enguany compleix 95 anys, tenia una botiga al carrer Major de Cassà de la Selva que tothom coneixia com a Cal Curt. El 1963, els diumenges a la tarda, emetia per ona mitjana el programa Tic-tac; n’havia enregistrat la sintonia ell mateix amb un despertador vell. El contingut és el propi de la ràdio de l’època. Els veïns passaven per la botiga i demanaven que s’emetés una cançó amb la seva corresponent dedicatòria. Aquests minuts radiofònics de “discos dedicats” servia de crònica rosa entre el jovent cassanenc dels anys seixanta ja que “si un noi dedicava una cançó del Dúo Dinámico a una determinada noia volia dir que hi havia marro”. L’anècdota sentimental d’aquells anys la va recordar Joan Carles Codolà, director de la revista Llumiguia i moderador de la taula rodona que es va fer ahir al migdia al pati de Can Trinxeria i que va servir per presentar l’opuscle Primers micròfons a Cassà, editat pel Grup de Recerca i Estudis Cassanencs (GREC), en què es recull l’experiència radiofònica pionera de Josep Salvador, que també va fabricar aparells de ràdio, un centenar, alguns dels quals encara es conserven en algunes cases de Cassà. La construcció dels aparells de ràdio era artesanal; n’havia après a través d’un curset per correspondència: comprava les peces a Barcelona i al taller les muntava.

Una entrevista a l’aleshores alcaldessa de Cassà de la Selva, Maria Dolors Godoy, el 8 de febrer del 1982, va inaugurar oficialment Ràdio Saturn, tot i que el seu impulsor, Quim Cassà, assenyalava ahir que les emissions des de casa seva al carrer Martí Dausà havien començat al gener. La seva història també s’explica en l’opuscle, en què destaca la fotografia, en blanc i negre, que el fotoperiodista Dani Duch va fer de l’entrevista que Carles Domingo va fer a l’alcaldessa Godoy amb motiu de la inauguració de l’emissora local, que manllevava el nom al planeta Saturn per l’afició de Quim Cassà a l’astronomia. Ràdio Saturn es va convertir en Ràdio Cassà, amb llicència municipal per emetre, el maig del 1985. Entre el grup d’amics que als anys vuitanta feien Ràdio Saturn hi havia el director d’ El Punt Avui , Xevi Xirgo, que va evocar aquests inicis professionals subratllant el component associatiu, de “fer poble”, que tenen les emissores locals. Xirgo va recordar-ho en el moment de la tertúlia en què Quim Cassà i el locutor de Ràdio Cassà Mateu Ciurana debatien què és fer ràdio en l’era d’internet i el que fan els youtubers. Per Xirgo, la ràdio local té una dimensió i funció social, és un servei públic que fa un col·lectiu, diferent del que fa un youtuber, aïllat des de casa seva. En aquest sentit, Maria Teresa Coris i Laia Mestres, vinculades també a Ràdio Cassà, van recordar la seva experiència i van remarcar la idea que és un altaveu d’expressió per als joves cassanencs.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia