Comunicació

Maria Alonso i Canals

Va estudiar per ser mestra, però la vocació pel periodisme la va convertir en una de les firmes dels diaris del Movimiento i la primera que va fer una columna diària, primer en castellà i després en català

L’any 1995, els periodistes van aprofitar la festa patronal de Sant Francesc de Sales per homenatjar Maria Alonso i Canals, que havia començat la carrera periodística el 1940 fent col·laboracions a El Pirineo. Filla de militar i assenyalada com a activista de dretes, després del cop d’estat del juliol del 1936 va ser tancada a la presó i va passar la guerra en arrest domiciliari. Després de la victòria franquista es va afiliar a la Sección Femenina de Falange. Va estudiar per ser mestra, però portava el periodisme a la sang i, així, després de fer un curs específic a Barcelona –on, entre altres, va tenir com a company Nèstor Luján–, va fer col·laboracions de ràdio i es va consolidar a la redacció de Los Sitios, on va escriure sobre tot, des de toros fins a anticomunisme, passant per les relacions entre homes i dones, i va acceptar el repte de signar una columna diària amb el pseudònim Cierzo. Un exercici extraordinari al qual el va seguir el Glossari, la primera col·laboració en català en un diari del Movimiento.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia