Comunicació

Perpinyà no hi renuncia

Una altra campanya a favor de la recepció total de la TDT arreu de la Catalunya del Nord demana que s'enviïn cartes a la direcció de Televisió de Catalunya

les comunitats autònomes espanyoles han de negociar les freqüències amb les autoritats de l'estat
Alain Juppé
Ministre francès d'afers estrangers i europeus

S'ha iniciat una nova mobilització per aconseguir que es rebin “tots els canals de la TDT catalana arreu de les comarques de la Catalunya del Nord”. La campanya la coordina la Federació per a la Llengua i la Cultura Catalanes a la Catalunya del Nord, que agrupa vora un centenar d'associacions culturals i cíviques.

“Per definició la Televisió de Catalunya hauria de ser la televisió dels catalans, de tots els catalans, i malauradament no és així”, comença la lletra adreçada a la directora de TVC, Mònica Terribas. “Hi ha un tros de Catalunya que no rep o rep malament TVC; és el tros de Catalunya sota administració francesa; volem parlar de la Catalunya del Nord”, continua. Aquesta és la carta que els organitzadors de la campanya demanen que signin particulars i associacions. Entre els primers promotors hi ha els partits polítics Unitat Catalana i ERC de Catalunya del Nord, l'associació Aire Nou de Bao (castellers i diables), l'Associació Catalana d'Estudiants de la Universitat de Perpinyà, la Bressola, el col·legi Comte Guifré, l'AMPA de l'escola pública Apa, el Casal Jaume I de Perpinyà i Òmnium Cultural de la Catalunya del Nord.

L'any passat una campanya semblant va aconseguir que actualment es rebin, amb molt poca potència, quatre canals numèrics en català en certs sectors de la plana del Rosselló. El Conflent i el Vallespir no poden rebre cap senyal. La campanya demana que es pugui gaudir de tota l'oferta televisiva de TVC, i s'aprofiti “la imminència d'un acord entre els estats espanyol i francès sobre freqüències televisives transfrontereres”. La lletra conclou que “l'Estat francès priva els nord-catalans i la llengua catalana de drets i llibertats” i es demana si la Generalitat permetrà que se'ls privi també de la televisió.

Acord Madrid-París

Abans que els dos estats arribin a un acord sobre la difusió de les cadenes de televisió catalanes en territori francès, caldrà que el govern acordi amb l'administració espanyola “les atribucions de freqüències que seran l'objecte d'una planificació”, segons es pot llegir en l'escrit que el ministre d'Afers Estrangers francès, Alain Juppé, ha enviat al senador nord-català de la UMP i batlle del Soler, François Calvet, que l'havia interrogat sobre el projecte d'acord.

Segons Juppé, l'ambaixador a Madrid “ha contactat directament amb el secretari d'Estat espanyol de les telecomunicacions per fer-li saber que el govern de París desitja que l'acord sigui tancat amb rapidesa”. El ministre francès assenyala, tanmateix, que a hores d'ara és molt important que els diversos territoris afectats “iniciïn una negociació amb les autoritats competents de l'Estat”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.