Apaguen la televisió analògica a 43 municipis tot i que hi ha llars sense senyal de TDT

La parada es farà gradualment fins al 8 de juliol a tot el Ripollès, a bona part de la Garrotxa i a part de la Selva

L'apagada de la televisió analògica no es produirà de cop avui, tal com s'havia anunciat. Un portaveu del Ministeri d'Indústria va voler deixar clar que es farà de forma progressiva fins al dia 8 de juliol. Com a exemple va parlar del cas d'Olot, on l'apagada es farà per barris o sectors. Així, doncs, des d'avui i de forma progressiva, tots els 19 municipis de la comarca del Ripollès, 15 de la Garrotxa i 9 de la Selva han deixat o deixaran de rebre el senyal de televisió analògic, el sistema amb què ha funcionat tradicionalment, i passaran a veure la televisió a través del senyal digital, l'anomenada televisió digital terrestre.

Teòricament, s'ha de veure i sentir amb molta més qualitat i, a més, l'oferta de canals és molt més àmplia, amb més d'una trentena. A la pràctica, però, el fet és que el senyal arribarà a prop del 90 per cent dels qui tenen televisió en aquest territori ja només digital i que hi ha zones que no la podran veure. Es tracta de nuclis o masies aïllades com per exemple la Vall del Bac a la Vall de Bianya, la vall de Salarsa a Camprodon o el veïnat de Feitús a Llanars.

Les cadenes de televisió haurien d'emetre missatges durant aquests dies alertant de l'apagada de la televisió analògica i difonent el telèfon d'informació 901 201 004, tot i que aquesta difusió no ha estat igual a tot arreu. A més, la Secretaria de Telecomunicacions té una web amb informació fins i tot amb cercador de cobertura i els consells comarcals de la Garrotxa i del Ripollès també han habilitat espais web de participació per resoldre problemes. L'apagada analògica es fa també al Maresme i al Vallès Oriental.

QUÈ CAL SABER

Què és la TDT?
La televisió digital terrestre (TDT) és el sistema de difusió digital. Es tracta d'un servei de televisió gratuït, de més qualitat, amb més canals disponibles i amb més oferta en català.
Com es pot veure?
Per rebre la TDT, cal ser en zona de cobertura, tenir la instal·lació adaptada i disposar d'un descodificador.
Quan es pot veure?
Al Baix Empordà, al Gironès i al Pla de l'Estany, des del 2008. A la resta de comarques gironines, des d'aquesta primavera.
Quan es produirà l'apagada analògica?
Al Ripollès, a bona part de la Garrotxa i a part de la Selva, a partir d'avui i de forma gradual. A la resta de comarques gironines, a partir del 31 de desembre d'aquest any, excepte a la Cerdanya, on la data límit és el 13 d'abril del 2010.

Apagada d'última hora

El fet que el Ministeri d'Indústria hagi decidit a última hora incloure en l'apagada analògica 10 municipis més, dos de la comarca de la Garrotxa –Besalú i Sant Aniol de Finestres– i la resta de la comarca de la Selva –Breda, Hostalric, Maçanet de la Selva, Massanes, Riells i Viabrea, Riudarenes, Sant Feliu de Buixalleu i Vidreres–, ha provocat que a Riells i a Sant Feliu no puguin veure cap canal de televisió. En la resta de municipis, l'apagada afectarà de forma desigual segons si reben el senyal dels repetidors selvatans de Sant Celoni, Arbúcies i Montseny o el garrotxí de Montagut. Hi haurà casos en què no es podrà veure TV3. Un cas anecdòtic és el del municipi de Vidrà, al límit de les comarques d'Osona i de la Garrotxa, que en principi entrava en el paquet de l'apagada analògica d'avui però no li tocarà fins a la de final de l'any vinent. Fins aleshores, doncs, els habitants d'aquest petit municipi del Cabrerès continuaran rebent el doble senyal de televisió, l'analògic i el digital.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.