Cultura popular

Festes i tradicions

L'Aplec del Caragol estrenarà la primera colla nord-catalana

La festa lúdica i gastronòmica arriba a les 102 penyes, incloent-n'hi una de Perpinyà, tot i que amb arrels lleidatanes

El futur passa per la qualitat, l'atractiu turístic arreu del món i millora del recinte i dels serveis

El 38è Aplec del Caragol de Lleida tindrà per primera vegada una penya nord-catalana. Concretament, provinent de Perpinyà, tot i que amb promotors amb arrels lleidatanes i que durà el nom de Team Cargol.

Aquesta és una de les dues penyes noves que aquest any han pogut entrar perquè d'altres s'han donat de baixa. L'altra nova du el nom Colors de Ponent. En total, hi haurà 102 penyes i prop de 13.000 penyistes que menjaran més de 12 tones de caragols a Lleida durant el cap de setmana del 26 al 28 de maig. Per ara no es planteja augmentar el nombre de penyes, tot i que hi ha tres colles en llista d'espera.

La Federació de Colles de l'Aplec del Caragol (Fecoll), entitat organitzadora de la festa, vol convertir-la en un gran esdeveniment d'interès turístic i per això aposten “més per la qualitat que per la quantitat”, segons va explicar Xavier Pérez, el seu president.

És per això que en els darrers anys s'ha prestat especial atenció a la promoció exterior mitjançant el programa Caragol Tour, donant a conèixer l'aplec i Lleida arreu de l'Estat espanyol. Gràcies a aquesta iniciativa enguany hi anirà gent d'arreu de Catalunya, Madrid, Castelló i Logronyo, entre altres reserves ja confirmades. L'organització espera l'afluència de més de 200.000 persones durant els tres dies.

Un altre objectiu de la Fecoll per millorar la qualitat de la festa cada any és l'adequació del recinte dels Camps Elisis i la Fira. En concret, segons Xavier Pérez, cal pavimentar o millorar l'asfaltat de diversos espais perquè quan plou s'hi formen moltes zones entollades. També es plantegen a la Paeria millores en el subministrament d'aigua a les colles i en l'enllumenat de tot el recinte, “unes millores que anirien en benefici de la ciutat, la Fira i els esdeveniments que se celebren en aquest espai”, segons Pérez.

La Federació de Colles estima que l'Aplec del Caragol és la festa de l'Estat espanyol en què més diners es gasten en organització en només un cap de setmana. La previsió de despesa de l'organització general, sumant-hi els costos de cada una de les 102 penyes, ja és d'un total de més d'1,4 milions. I el vicepresident de la Fecoll, Ferran Perdrix, va explicar que un estudi de la Universitat de Lleida (UdL) xifrava l'impacte econòmic de l'aplec a la ciutat és uns 6 milions.

La federació i la festa s'autofinancen en un 70% gràcies a les aportacions dels participants i dels patrocinadors. Així, les subvencions públiques es van reduint i ara només són d'un 30% del cost global de la festa.

L'última festa de Xavier Pérez com a president

Un dels aspectes destacats de l'Aplec del Caragol d'aquest any és que serà l'últim de l'actual president de la Federació de Colles, Xavier Pérez, que ja fa mesos que va anunciar que deixaria el càrrec enguany, després de 20 anys liderant l'organització de la principal festa lleidatana. A l'estiu, la federació engegarà el procés de renovació de la junta directiva.

Altres aspectes importants d'enguany són la comercialització de la Ratafia de l'Aplec, un producte elaborat al Pallars pel celler Licors Portet amb nous i pera. També se celebrarà el proper dissabte el Trotacaragol, una cursa solidària en benefici d'Oxfam Intermón.

El pregoner d'aquest any serà l'exdirector de l'Escola d'Hoteleria de Lleida, Gregori Canalies, que fa molts anys que col·labora amb la Fecoll i el Caragol Tour.

Pel que fa als premis anuals, el Caragol Bover (en positiu) es donarà a Cosme Garcia, molt implicat en la festa any rere any, segons van dir els organitzadors. El Caragol Llimac (en negatiu) és enguany per al periodista d'esports de TV3 Xavi Valls, que després del partit entre el Barça B i el Lleida Esportiu del 15 d'abril va dir per televisió que el millor que havia passat aquella tarda era que havia guanyat el Barça. El comentari va tenir un gran ressò i va ser molt rebutjat a les xarxes socials. Segons els organitzadors, Valls va admetre després que no havia estat un comentari massa encertat i ha acceptat recollir el premi en persona. Finalment, cal destacar que Guillermo Hervera, director de l'EMU i penyista d'El Puntazo, ha guanyat el concurs de rodolins i versos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

llibres

Immigració obligada narrada pels protagonistes

Barcelona
opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda