Arquitectura

Edificis històrics

La Torre nova de Cal pons, de Puig-Reig

La torre de les tovalloles

HISTÒRIA Era la residència dels amos de Cal Pons fins a mitjan segle XX, quan va passar a ser una fàbrica de tovalloles obres Els darrers anys, l’Ajuntament lluita per remodelar-la després de diverses dècades en desús i problemes importants a la teulada anècdota L’any 1908, s’hi va allotjar el rei Alfons XIII en una visita a la conca del Llobregat

Puig-reigha rebut un ajut d’uns 85.000 euros per acabar d’arreglar la teulada de la torre Nova de Cal Pons

Cal Pons és, sens dubte, una de les colònies més estimades pel poble de Puig-reig. Ja no només per la proximitat amb el nucli urbà, sinó per la bellesa dels seus indrets. Però la imatge de la colònia és la torre Nova, l’edifici on vivia l’amo de la colònia fins a mitjan segle XX.

Quan es va fundar Cal Pons, la finca de la torre pretenia ser d’ús privat. En aquest sentit, durant els anys en què l’amo de la colònia hi va viure, els treballadors no hi podien accedir, excepte quan la família del propietari era fora. Aleshores, els treballadors podien entrar als jardins, un dels elements més preuats de la finca.

A més, a tall d’anècdota, el rei Alfons XIII s’hi va allotjar, l’any 1908, en una visita a la conca del riu Llobregat. Vuit anys més tard, la torre va tornar a acollir una visita reial. En aquest cas, de la infanta Isabel de Borbó.

Una fàbrica de tovalloles

Inicialment, la torre era la residència dels propietaris de forma continuada, però, amb el pas dels anys, es va convertir en la segona residència, ja que la família Pons es va traslladar a Barcelona. Però, a mitjan segle XX, tot el mobiliari de l’edifici es va subhastar i va passar a ser una fàbrica de tovalloles.

L’any 1992, la fàbrica va tancar i l’edifici va ser embargat. L’Ajuntament va fer un esforç econòmic important i va comprar la torre i tots els altres edificis de la colònia. Gràcies a aquest moviment, avui en dia Cal Pons és l’única de les set colònies de Puig-reig que és de propietat municipal.

Pel que fa a la torre, actualment acull visites guiades mentre les institucions i l’associació de veïns de la colònia lluiten per preservar-la en el temps.

Problemes de finançament

L’any 2014, hi havia un projecte per remodelar la torre que s’havia inclòs dins un programa Feder. La subvenció estava aprovada, però, en l’últim moment, l’antic govern (CiU) va renunciar-hi per manca de finançament. El cost de l’obra pujava a 700.000 euros i l’ajut Feder només en cobria el 50% (350.000 euros). L’Ajuntament havia de trobar la manera de finançar els 350.000 restants i no ho va aconseguir, de manera que va desestimar el projecte.

Al cap d’uns mesos, però, sí que s’hi va poder intervenir. A l’inici del mandat actual, amb ERC al capdavant, el consistori va haver de fer front a unes reformes d’urgència a la torre Nova de Cal Pons. En total, van costar uns 50.000 euros. Segons ha explicat l’alcalde, Josep Maria Altarriba, a aquest diari, era una acció pactada amb anterioritat i va consistir a arreglar la teulada per tal que deixés d’entrar aigua a l’interior de l’edifici. “Hi havia moltes filtracions d’aigua i havíem de trobar la manera d’evitar-les per tal de frenar el deteriorament de la torre”, assegura l’alcalde.

Les obres es van tirar endavant, però amb això no n’hi havia prou. Fa molts anys que Puig-reig és conscient que Cal Pons necessita un rentat de cara. Ara bé, l’alcalde no amaga que “si no hi ha ajuts econòmics supramunicipals, serà molt complicat actuar-hi”.

L’esperança del segell BCIN

Fins fa uns mesos, però, la situació era molt més dramàtica del que ho és ara. Aquest abril passat, la colònia de Cal Pons va rebre el segell de bé cultural d’interès nacional (BCIN). El reconeixement és per a tots els edificis de la colònia i la torre se’n podria beneficiar en un futur.

L’alcalde reconeix que la declaració pot facilitar les coses a l’hora de demanar ajuts. “És un espai que les administracions consideren que val la pena preservar”, diu. I, per això, el futur d’aquest emblema ha fet un gir important. De moment, ha rebut un ajut d’uns 85.000 euros d’un fons Feder per acabar de reconstruir la teulada. Té bona pinta.

Any de construcció: 1897. Arquitecte Desconegut. Es parla de Josep Torres i Argullol o Alexandre Soler i March. Utilització inicial Residencial. Utilització actual Equipament municipal, visites guiades. Municipi Puig-reig (Berguedà).


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia