Cultura

patrimoni arqueològic

Troben un molí andalusí del segle XI en un pati de Blondel

Reprenen les actuacions arqueològiques en un solar privat després d’estar 15 anys aturades i es confirma la troballa al costat del mur medieval

Estudis i consultes amb la Generalitat sobre el futur de les restes

Les excavacions arqueològiques en un solar de l’avinguda Blondel han permès localitzar un molí del segle XI, de l’era andalusina de Lleida i que té singularitat i importància històrica per la seva magnitud i perquè sembla que era de les construccions destacades de la ciutat que es trobaven fora de les muralles.

Els arqueòlegs de l’Ajuntament de Lleida han estat treballant durant setmanes en aquest jaciment, del qual ja es tenia constància i on ja s’havien fet uns primers treballs i diverses cales i excavacions fa quinze anys, segons van explicar fonts municipals.

El solar és de propietat privada, i els primers treballs es van fer quan els titulars hi van voler impulsar la construcció d’un establiment comercial, que també tindria façana al carrer Sant Antoni, en ple eix comercial. No obstant, els promotors van aturar el projecte, i també les retallades econòmiques van deixar les excavacions a mig fer.

Ara s’han reprès les obres, fet que ha permès recuperar tota la base d’aquest molí de gra i farina que sembla que funcionava gràcies a una gran roda que girava amb la força de l’aigua del riu Segre, que en aquella època arribava fins a Blondel.

Una de les singularitats de la troballa és el seu emplaçament, molt proper a la muralla medieval, fet que permet assegurar que era una edificació extramurs, segons va confirmar el tinent d’alcalde i regidor d’Urbanisme, Fèlix Larrosa. Aquest va situar el descobriment vora l’antic portal de Sant Antoni, que era una de les portes d’entrada a la ciutat i on ara comença el carrer que duu aquest nom. En aquest pati hi havia l’antic convent dels Mercedaris, que va ser enderrocat als anys vuitanta del segle passat.

Les restes tenen valor, però la necessitat de preservar-les dependrà del que acabin dictaminant els tècnics municipals, que ja estan pendents d’estudis i consultes amb els experts de la Generalitat. De fet, la decisió final sobre el molí del segle XI serà del Departament de Cultura.

La propietat havia plantejat la possibilitat de construir un petit centre comercial o galeria de botigues en aquest espai, projecte que es va desestimar per pensar més aviat en pisos o oficines amb baixos comercials. La decisió sobre el futur del solar encara no està presa.

LA XIFRA

15
anys han estat aturades
les excavacions i ara els tècnics han pogut descobrir la planta sencera d’un antic molí.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.