Llibres

Un Pla inquietant

Marc Artigau guanya el 51è premi Josep Pla de prosa catalana amb una novel·la sobre els records que, com en el cas del Nadal, té una trama amb fons d’intriga

“Estic content pel premi però rabiós de viure en un país on hi ha presos polítics i exiliats”
Marc Artigau és dramaturg, poeta i narrador i ha escrit dues novel·les negres amb Jordi Basté

Un any més, la nit del dia de Reis –que no és el mateix que la nit de Reis– va tenir una cloenda literària ben sonada: el lliurament dels premis Josep Pla de prosa en català i el Nadal de novel·la en castellà. Cap dels dos premis mai ha estat declarat desert, aquest any tampoc, i el guanyador del Josep Pla va ser Marc Artigau, amb la novel·la La vigília, presentada com L’habitació de l’estiu amb el pseudònim de Joan Ramírez i Ramírez.

En el cas del premi Josep Pla, dotat amb 6.000 euros i que aviat publicarà l’editorial Destino, es va trencar la xifra rodona de 50 anys assolida l’any passat, afegint-n’hi un més. Tot és avançar i no defallir, afortunadament.

Abans de començar el discurs d’agraïment, Artigau es va treure les ulleres per fer desaparèixer el públic i en comptes d’un discurs va optar per narrar un suposat conte.

En La vigília, en Raimon escriu contes per a la ràdio i viu amb en Blai, un germà que va quedar trastocat després de patir un accident quan era petit. Un dia, en Raimon rep un misteriós encàrrec: una dona rica de Sarrià vol que escrigui la seva biografia, però que la reescrigui millorant la seva història. Un encàrrec gens innocent que durà en Raimon a investigar més del previst la vida de qui li ha fet la proposta i els motius.

“Ara estic molt content pel premi però molt rabiós de viure en un país on hi ha presos polítics i polítics exiliats i estic convençut que d’aquí uns anys sentirem vergonya per aquesta època, perquè la realitat no la podem reescriure”, va declarar Artigau.

Centrant-se en l’obra, va dir que “és un novel·la sobre el valor dels nostres records, sobre la capacitat de reinventar els records i la vida que hem decidit dur a terme per sobreviure al nostre passat”.

Va tancar el seu conte amb uns versos de Vinyoli, una cita de Pla sobre la importància de trobar l’adjectiu precís i aquestes paraules: “Persistirem un cop i un altre fins a aconseguir el cercle perfecte”.

Nascut a Barcelona el 1980, Marc Artigau, llicenciat en direcció escènica i dramatúrgia per l’Institut del Teatre de Barcelona, és poeta, dramaturg i novel·lista. Ha publicat cinc llibres de poemes, vuit de teatre i cinc de narrativa. Entre aquests darrers, dos són juvenils, un són contes relacionats amb el programa esportiu El club de la mitjanit i dos els ha signat com a coautor amb Jordi Basté (Un home cau i Els coloms de la Boqueria). Perquè Artigau és col·laborador de Basté a El món a RAC 1; en concret hi fa la secció de llibres De què va?, amb el llibreter Guillem Terribas.

El jurat del premi Josep Pla d’aquest any va estar format per Rosa Cabré, Antoni Pladevall, Genís Sinca, Àlex Susanna i Glòria Gasch. El total d’originals presentats va ser de 32 obres. Per tant, es van mantenir les xifres de les darreres convocatòries, una mica modestes, tenint en compte, més que la dotació econòmica, el pedigrí del premi. Els darrers vint anys, però, s’han guardonat en moltes ocasions autors procedents del món del periodisme. Aquest any, no ben bé, però just a la frontera.

Com marca la tradició d’aquests guardons, van ser lliurats al llarg d’un sopar als salons de l’hotel Palace (l’antic hotel Ritz) a la Gran Via barcelonina. Hi van ser presents l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i la consellera de Cultura, Laura Borràs, entre moltes altres personalitats del món polític, econòmic i cultural català. El president de la Generalitat, Quim Torra, al final no va poder assistir.

A més de Cristina Cerezales, filla de Carmen Laforet, que va pujar a l’escenari per fer un breu discurs, no hi van faltar autors de tot pelatge –en alguns casos, guardonats altres anys amb el Pla o el Nadal–, com ara Miquel de Palol, Martí Gironell (actual premi Llull), Carme Riera, Gemma Lienas (actual premi Sant Joan), Lluís Foix, Dolores Redondo, Jordi Cabré (actual premi Sant Jordi), Alicia Kopf, Enric Calpena, Jenn Díaz, l’artista Paula Bonet, la crítica d’art Victoria Combalía, l’historiador Borja de Riquer, l’actriu i directora Leticia Dolera, el filòsof Xavier Rubert de Ventós i, entre altres convidats, el músic Gerard Quintana, que aviat debutarà en novel·la amb Entre el cel i la terra.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Laia Arañó Vega
Historiadora i autora del llibre “El camp dels catalans”

“El govern a l’exili va voler concentrar els refugiats catalans en un únic camp”

Banyoles
societat

La biblioteca de Cassà de la Selva ja porta el nom de Maria Corominas

cassà de la selva
música

La cantant gironina Jost Jou debuta amb ‘MFQM’: més forta que mai

girona
poesia

Guillem Pérez: “El cor és el vehicle amb què avancen la lectura i la vida”

cadaqués
Cultura

Mor Eduard Lluís Muntada, la veu en català de Vyvyan, el punky d’‘Els joves’

societat

Lectura de poemes i dos concerts per Sant Jordi

santa coloma de farners
SALT

Una marató de contes i música per amenitzar la Diada de Sant Jordi

SALT
Els propers reptes

Els propers reptes

BARCELONA
ÒPERA / DANSA

El Liceu convidarà Bieito, Ollé, Castellucci i McVicar el 24/25

BARCELONA