Cinema

Europeu i femení

Isabel Coixet competirà amb sis directores en la Berlinale, que arrenca avui. Neus Ballús hi porta ‘Staff only’ fora de concurs

Els directors Fatih Akin, Zhang Yimou i Wang Quan’an buscaran el seu segon Os d’Or

Set de les disset pel·lícules que competeixen per l’Os d’Or en la Berlinale, que s’inaugura aquesta nit, han estat dirigits per dones. Una d’elles és Isabel Coixet, que presenta al festival Elisa y Marcela en una secció oficial en què es trobarà la pel·lícula inaugural, la danesa La bondat dels estranys, de Lone Scherfig, i la polonesa Mr Jones, d’Agnieszka Holland.

La selecció de cineastes que ja han guanyat l’Os d’Or, com Fatih Akin i Zhang Yimou, el domini aclaparador del cinema europeu (12 títols dels 17 a concurs) i l’escassa presència de cinema nord-americà són altres característiques de la secció oficial de la 69a edició, que tindrà Juliette Binoche com a presidenta del jurat. El director del festival, Dieter Kosslick, plegarà després de 18 anys.

En la seva novena visita al festival (fins i tot va formar part del jurat), Isabel Coixet competeix dimecres que ve amb Elisa y Marcela, una producció original de Netflix, rodada en blanc i negre entre Catalunya i Galícia. Narra el primer matrimoni entre dones de la història, que va tenir lloc a Dumbria (La Corunya) el 1901 entre dues mestres (les actrius Natalia de Molina i Greta Fernández). La Berlinale també acollirà, a la secció Panorama, l’estrena d’Staff only, primer llargmetratge de ficció de Neus Ballús. Està rodat al Senegal i té Elena Andrada i Sergi López com a protagonistes. Neus Ballús ja va ser a la Berlinale amb La plaga.

El curtmetratge rodat en català Suc de síndria, dirigit per Irene Moray i protagonitzat per Elena Martín i Max Grosse, ha estat seleccionat per la secció oficial de curtmetratges. També hi participa la producció catalana Cocodrilo, dirigida per Jorge Yúdice.

Tornant a la secció oficial de llargmetratges a competició, les set cineastes tindran entre els seus rivals masculins alguns guanyadors de l’Os d’Or d’edicions anteriors. El director turc-alemany Fatih Akin, que va obtenir el màxim premi el 2004 amb Contra la pared, concursa amb Der goldene manschuh (El guant d’or). El mestre xinès Zhang Yimou, que es va donar a conèixer internacionalment a Berlín el 1988 amb el seu mític Sorgo rojo i hi ha competit cinc vegades més, torna al concurs enguany amb Yi miao zhong (Un segon). També hi concursen els seus compatriotes Wang Quan’an, triomfador el 2007 amb El matrimoni de Tuya, i Wang Xiaoshuai, Gran Premi del Jurat el 2001 amb Shi qi sui dan che. El primer presenta Öndög, i Xiaoshuai, Di jiu tian chang (Tan lluny, fill meu).

El francès François Ozon, que també ha freqüentat el festival berlinès, hi participa en aquesta edició amb Grâce à Dieu, que es basa en fets reals i tracta un tema tan present en els mitjans de comunicació com els abusos sexuals de religiosos catòlics.

Deneuve i Bale

Les presències més mediàtiques seran a la Berlinale en pel·lícules de seccions paral·leles. L’actriu britànica Charlotte Rampling rebrà un premi pel conjunt de la seva carrera. Catherine Deneuve, que a l’octubre farà 76 anys, no para de treballar, i estarà de nou a Berlín al capdavant de L’adieu à la nuit (L’adeu a la nit), d’André Téchiné.

S’espera igualment Christian Bale al capdavant d’El vicio del poder, l’única producció nord-americana de la secció oficial (fora de concurs), i que a més ja està estrenada als nostres cinemes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia