Cinema

Crítica

cinema

El dilema d’una islandesa

En una muntanya d’Islàndia, una dona atempta contra una torre d’alta tensió i aconsegueix escapolir-se dels seus perseguidors. Així comença La mujer de la montaña. El nom d’aquesta dona és Halla, la qual, havent emprès solitàriament un radical activisme ecologista contra una empresa metal·lúrgica, rep una carta que li notifica que li ha sigut concedida l’adopció d’una filla que ha d’anar a buscar a Ucraïna. Amb un estrany aire de comèdia, el segon llargmetratge de l’islandès Benedikt Erlingsson (De caballos y hombres) es concentra, doncs, en el dilema d’una dona que, posant en perill la seva vida tranquil·la com a directora d’un cor, suposadament resumeix les inquietuds socials de la classe mitja europea conscienciada: la protesta contra l’agressió al medi ambient i la idea de procurar una vida millor als infants desvalguts. Potser hi ha una mica d’ironia, però Halla és presentada com una heroïna, interpretada per una actriu carismàtica, Halldóra Geirharðsdóttir, que es desdobla en la germana bessona de la protagonista: Ase, una professora de ioga entusiasmada per la possibilitat de passar dos anys a l’Índia amb un guru de la meditació.

Aquesta germana bessona convida a insistir en la possible ironia sobre les inquietuds socials dels europeus més o menys benestants i més o menys rebels, però la singularitat d’aquesta pel·lícula, la seva curiosa extravagància, apareix a l’esmentada seqüència inicial amb la presència de tres músics (pianola, tromba i percussió) que creen una sensació d’estranyesa i també una certa poètica. Aquesta presència dels músics, que anima Halla al combat, té el seu contrapunt, i a la vegada el seu complement, en un cor de tres dones ucraïneses. Halla va debatent-se entre el combat i l’adopció, els músics i el cor. La pel·lícula també va debatent-se entre certes convencions narratives i certa audàcia, entre la seriositat i l’absurd. Això fins arribar a un bell final amb una imatge de la humanitat a la deriva, però amb esperança.

La mujer de la montaña
Director: Benedikt Erlingsson. Intèrprets: Halldóra Geirharðsdóttir, Jóhann Sigurðarson, Juan Camilo Roman Estrada, Jörundur Ragnarsson
Islàndia, 2008


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

obituari

Mor als 63 anys Laurent Cantet, Palma d’Or de Canes per ‘La classe’

París
CULTURA

La Mostra Nacional de Teatre Amateur compleix vint anys a Pineda

PINEDA DE MAR

Un tribunal anul·la la condemna contra el productor Harvey Weinstein

Nova York
Cultura

Mor Mike Pinder, cofundador i teclista de The Moody Blues

ART

Una trentena d’obres aspiren al premi d’escultura Vila Casas

Palafrugell
art

El Museu de l’Empordà dedica una retrospectiva pòstuma a Adrià Ciurana

Figueres
música

Nostaldisc celebrarà el 1r campionat gironí de rebobinat de cintes de casset amb ‘boli’ Bic

sant gregori
Torroella de montgrí

El talent més internacional omple de màgia el 12è Fimag

Torroella de Montgrí

Els Premis d’Arquitectura ja han seleccionat les 24 obres candidates

Girona