Art

L’art del sexe

Obre al Gòtic de Barcelona la galeria CU46, que explora totes les sexualitats

“El món de l’art és terriblement patriarcal. CU46 acollirà les i els artistes que el sistema rebutja”

CU46 és un acrònim anglès que significa “Veiem-nos per tenir sexe” (“See you for sex”). Sorpresa: acaba d’obrir una galeria d’art a Barcelona que es diu així. I això no és tot, perquè el títol de l’exposició inaugural és Sexe amb russes. Maria Seltsova, la fundadora d’aquest espai situat al Gòtic i una de les dues artistes que participen en l’esdeveniment, somriu amb malícia: “La gent es pensarà que aquí fem orgies.” I no. La CU46 és una galeria d’art, ara bé, amb una especialitat única: només toca temes sexuals. Sense dogmes ni tabús.

Seltsova és russa (“Vaig néixer a la ciutat de Lenin, Uliànovsk”), però la seva ha estat una vida errant. Fa dos anys es va instal·lar a Barcelona. “És molt especial per als artistes. Inspira.” Però també es va endur un desengany tot d’una. “Les galeries em tancaven les portes als nassos perquè em deien que el meu art és massa provocatiu. És estrany que en una ciutat tan oberta les galeries siguin tan insípides i restrictives. Al carrer hi ha una realitat i a les parets d’aquestes sales, una altra.” “Però jo no estic sola, hi ha molts artistes que no encaixen en els estàndards de les galeries tradicionals, i per això vaig decidir obrir un espai que trenca amb aquests models tan desfasats i rígids”, explica.

“Volem ser un espai en què es puguin expressar lliurement les dones artistes, la comunitat LGBTI i altres minories que lluiten pel seu apoderament. Tindrem especial sensibilitat pels creadors de països que persegueixen i prohibeixen tot el que s’escapa de la sexualitat normativa. Serem una mena de saló dels rebutjats”, exclama la curadora Cristina Sandoval, mexicana, que forma part de l’equip de Seltsova. Sandoval també té una idea molt pessimista del món de l’art: “És terriblement patriarcal i les artistes acostumen a imitar els protocols masculins i renuncien a la seva força femenina per tenir-hi accés.”

CU46 és un codi secret que utilitzen molts adolescents a les xarxes socials. I aquest secretisme també és el segell de la galeria del carrer d’en Serra, 17. No hi ha cap rètol a la porta: “No tothom hi és benvingut. S’ha de demanar cita prèvia per poder-hi entrar i nosaltres decidirem si pot fer-ho o no. Per una senzilla raó: hem de cuidar i hem de protegir les artistes de les mentalitats conservadores i opressores. Aquí estaran segures.”

La mostra Sexe amb russes alterna dues propostes artístiques que exploren la sexualitat femenina i que comparteixen reivindicació: “El cos i el plaer ens pertany.” Seltsova presenta una sèrie de pintures abstractes, de títol Estima’t a tu mateixa, creades mentre es complaïa amb un estimulador de clítoris. A la sala s’exhibeixen junt amb un vídeo i unes fotografies de la performance orgàsmica que les va engendrar. L’altre projecte el signa l’artista Vera Uvarova, també russa, i aplega un conjunt de pintures fetes amb les empremtes dels seus pits i de la seva vulva, amb les quals evoca una història d’amor (i de sexe) que es va truncar per prejudicis socials.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia