Cinema

Els ‘Peixos’ salvadors

Ivan Mulero ha rodat el primer film de llengua de signes catalans per a sords, basat en una websèrie premiada

Acaba d’estrenar el curt ‘Camisa de fuerza’, protagonitzat per la Júlia Creus de ‘Merlí’

Una de les pel·lícules més aplaudides pels amants del gènere fantàstic i de terror de l’any passat va ser Un lugar tranquilo (A quiet place), film sense diàlegs protagonitzat per una família que, per sobreviure a l’amenaça d’unes criatures invasores cegues que aniquilen la població humana gràcies a una audició hipersensible, fan ús del llenguatge de signes per a sords per comunicar-se i així passar desapercebudes. Un recurs que funcionava, però resulta que els sords van criticar perquè no el podien disfrutar al cent per cent perquè cada comunicació d’un signe ve acompanyada d’una expressió facial simultània, i no sempre el realitzador enfocava les dues accions interrelacionades.

Aquest detall que els responsables d’aquesta producció hollywoodiana van obviar, és precisament el que no se saltaran els impulsors d’un altre projecte de característiques semblants però amb pressupost evidentment més modest, que capitaneja el realitzador gironí Ivan Mulero, amb una llarga trajectòria rere les càmeres. Es titula Peixos i es tracta d’un llargmetratge de ciència-ficció amb bones dosis d’humor que esdevé la primera pel·lícula de llengua de signes catalans, protagonitzada íntegrament per un repartiment artístic per sords i gairebé tècnic. Parteix d’un guió de Pablo Navarro, autor de la premiada websèrie homònima impulsada des de l’associació Cercle d’Artistes Sords Units (ASU), que narra la invasió de la Terra que emprenen uns alienígenes que tenen la capacitat de doblegar la voluntat humana a través dels sons. Per sort, un grup de sords inadaptats, immunes a l’atac, que pertanyen a una organització secreta immemorial –els Peixos del títol–, prenen la iniciativa de salvar la civilització.

Ivan Mulero, que va acceptar amb molta il·lusió aquest encàrrec que ha rebut una subvenció de la Generalitat de Catalunya, explica que el va atraure precisament aquesta “complexitat molt interessant de rodar sense diàlegs”, que no vol dir que no hi hagi sons i banda sonora. “A l’hora de planificar ha estat el més complicat, i el procés de rodatge, més laboriós, perquè, com vaig descobrir gràcies als intèrprets i als consells de Pablo Navarro, havíem d’enquadrar tant els signes de les mans com les expressions, perquè si ho haguéssim fragmentat hauria estat com per a nosaltres tartamudejar.” Anima el públic a veure-la i a disfrutar-la, conscient que és un “repte”. “Peixos és un exemple d’integració que demostra com els sords poden també ser uns grans professionals en diferents àmbits artístics”, afegeix. Rodada a Barcelona, la pel·lícula es podrà veure a festivals, tant de cinema social com de gènere –“per què no Sitges?”– i en sales comercials i televisió.

Més projectes

D’altra banda, Ivan Mulero ha estrenat recentment el seu curt llarg Camisa de fuerza, amb una première que va tenir lloc als cines Texas. El film, seleccionat al Sant Cugat Fantastic i que es podrà veure a Sabadell i Madrid ben aviat, s’ha concebut com un capítol pilot d’una minisèrie que gira al voltant d’una història clàssica de terror protagonitzada per dos germans que, per causes terribles, es veuen separats i endinsa l’espectador en els abismes insondables de la bogeria.

El guió parteix de l’adaptació d’una nova novel·la gràfica d’El Torres, guionista de còmics de renom internacional que treballa als EUA i amb qui també estan preparant un llarg a partir d’una altra obra seva, Nancy in hell, un encreuament entre Mad Max i Evil dead que promet emocions fortes. Un projecte ambiciós en què participen, entre d’altres, l’actriu Júlia Creus (Merlí) entre les protagonistes confirmades. En sentirem a parlar aviat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Els Premis d’Arquitectura ja han seleccionat les 24 obres candidates

Girona

De l’abús a celebrar la sexualitat, dalt de l’escenari

BARCELONA/IGUALADA
ART

Un incendi malmet part d’una exposició d'Edgar Massegú al Tinglado 2 de Tarragona

TARRAGONA
música

Sidecars: “En dos minuts no podem dir tot el que hem d’explicar en una cançó”

GIRONA
EQUIPAMENTS

El govern aprova una partida de 5,9 milions per al ‘hub’ audiovisual de les Tres Xemeneies

BARCELONA
DANSA

El coreògraf Alexander Ekman porta al Liceu un ‘Midsummer Night’s Dream’ poc shakesperià

BARCELONA
MÚSICA

Joan Manuel Serrat, premi Princesa d’Astúries de les Arts 2024

BARCELONA
RIPOLL

Ramon González i Montse Bastons guanyen els Jocs Florals Comte Guifré

RIPOLL
MÚSICA

El festival de Dixieland torna al carrer

TARRAGONA