Cinema

Fascinació per ‘Carol’

La Universitat de Girona presenta ‘Carol: bellesa subversiva del desig’, un llibre que recull articles i les ponències d’unes jornades sobre la influent pel·lícula

A propòsit de la pel·lícula Carol, dirigida per Todd Haynes i interpretada per Cate Blanchett i Rooney Mara, va celebrar-se el 13 de gener de 2017, a la Universitat de Girona, una jornada amb el títol Pensar una pel·lícula: Carol que va ser organitzada pel projecte de recerca IMCOFoto i el Cinema Truffaut. D’aquella jornada va sortir-ne la idea de reunir el contingut de les ponències en un llibre, que ara es publica afegint-hi les col·laboracions de M.J. Balsach, Marga Carnicé i Endika Rey i Quim Casas.

Amb un prefaci de Xavier Antich i una introducció d’Imma Merino i Ariadna Lorenzo, editores del llibre, Carol: bellesa subversiva del desig inclou, a més de les noves aportacions, els següents textos: Pasión en el invierno nuclear (José Luis Losa); Carol i l’herència del woman’s film: espais i formes d’amor entre dones al cinema clàssic (Eulàlia Iglesias); El personatge i la identitat femenina en el cinema de Todd Haynes (Josep Maria Miró); El plano contraplano en Carol, o cómo subvertir la tradición (Francina M. Ribes Pericàs i Violeta Kovacsics); De grietas y búsquedas (Carlos Losilla); La revelació de la matèria i la imatge latent. La fotografia en Carol (Anna Bayó); Auscultar la intimitat (Joaquim Rabasseda) i Enamorament i poètica del gest: els ulls i les mans de Cate Blanchett i Rooney Mara (Imma Merino).

El llibre Carol: bellesa subversiva del desig es presentarà demà, a les 5 de la tarda, a la Sala de Graus de la Facultat de Lletres i de Turisme de la Universitat de Girona, en un acte que presentaran Lluïsa Faxedas, Àngel Quintana i les editores Ariadna Lorenzo i Imma Merino, i al qual assistiran bona part dels seus autors. Per la seva part, exposaran les seves aportacions al llibre Quim Casas (L’ètica del melodrama); M.J. Balsach, Els colors de Carol: Hopper, Gwen John i la pintura realista americana; Marga Carnicé i Endika Rey, Empremtes sobre l’arena. La política de les actrius a Carol.

La poètica del gest

La bellesa de Carol, de Todd Haynes, va revelar-se l’any 2015 i des d’aleshores convida a pensar en aquesta pel·lícula, que adapta una novel·la de Patricia Highsmith. Fascinada des del primer instant que la va veure i impulsora d’un moviment anomenat carolisme en defensa del film, la crítica, professora i periodista cultural Imma Merino explica que amb aquest llibre es vol convidar a pensar en com Carol “es nodreix del classicisme cinematogràfic, però amb una mirada contemporània que també fa que aporti una diferència a la tradició dels women’s film; en els seus referents literaris, dramàtics, fotogràfics, pictòrics i musicals; en el treball interpretatiu de Cate Blanchett i Rooney Mara com un desplegament de la poètica del gest; en el fet que, narrant i sobretot mostrant una història d’amor entre dues dones als Estats Units de primers dels últims anys 50, fa present la bellesa subversiva del desig.

Agnès Varda, avui i dimarts

Imma Merino presenta avui a la Biblioteca de Figueres (19 h) el seu llibre Agnès Varda. Espigadora de realidades y ensueños, editat per la Filmoteca Basca. Es tracta d’un assaig sobre el conjunt de la filmografia i una de les darreres entrevistes concedides per la cineasta, i testimonia com el seu cinema, entre el documental i la ficció, transgredeix les fronteres entre els gèneres, la vida i la representació, la realitat i el somni, la naturalitat i l’artifici i l’atzar. Dimarts farà la presentació a la Llibreria 22 de Girona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Laia Arañó Vega
Historiadora i autora del llibre “El camp dels catalans”

“El govern a l’exili va voler concentrar els refugiats catalans en un únic camp”

Banyoles
societat

La biblioteca de Cassà de la Selva ja porta el nom de Maria Corominas

cassà de la selva
música

La cantant gironina Jost Jou debuta amb ‘MFQM’: més forta que mai

girona
poesia

Guillem Pérez: “El cor és el vehicle amb què avancen la lectura i la vida”

cadaqués
Cultura

Mor Eduard Lluís Muntada, la veu en català de Vyvyan, el punky d’‘Els joves’

societat

Lectura de poemes i dos concerts per Sant Jordi

santa coloma de farners
SALT

Una marató de contes i música per amenitzar la Diada de Sant Jordi

SALT
Els propers reptes

Els propers reptes

BARCELONA
ÒPERA / DANSA

El Liceu convidarà Bieito, Ollé, Castellucci i McVicar el 24/25

BARCELONA