Música

Música en masculí

La presència femenina a la indústria musical catalana és del 33% i en els cartells dels festivals, del 23%, segons posa en relleu ‘L’anuari de la música 2019’

A les escoles de música, en els primers anys hi ha més nenes que nens. En el superior, ja no
Manolo García, Rosalía, Alfred, Els Catarres i Doctor Prats, entre els discos més venuts

Les dones són minoritàries en qualsevol àmbit del sector musical català menys en el de les escoles de formació elemental, segons alerta L’anuari de la música 2019, un informe elaborat conjuntament per l’Associació de Representants, Promotors i Mànagers de Catalunya (ARC) i el Grup Enderrock que es va donar a conèixer ahir a la seu a Barcelona de la Societat General d’Autors. L’estudi, que xifra en només 33% la presència femenina en el conjunt de la indústria musical del país, assenyala que, en festivals, les dones representen només el 23% dels cartells (malgrat haver-se doblat la xifra en els darrers tres anys i els esforços per revertir-ho d’esdeveniments com ara Bioritme, Guitar BCN i Primavera Sound) i que les dones empresàries en companyies de management, sales i segells són solament el 16% del total. “Estem, encara, molt lluny de la paritat”, va concloure Lluís Gendrau, director del Grup Enderrock. L’informe, el primer que es realitza amb tal profunditat sobre el pes de les dones en la indústria musical de Catalunya, posa també en relleu que, en les primeres etapes d’ensenyament, a les escoles de música hi ha més nenes que nens. Què fa, doncs, que, uns quants anys més tard, en escoles superiors de música, el percentatge s’inverteixi i sigui ja del 62% masculí i el 38% femení, amb casos, com el Taller de Músics, en què durant l’últim curs hi hagut matriculats 154 homes i només 54 dones? “L’arrel del problema és profunda”, va exposar, ahir, Camen Zapata (presidenta de l’associació d’àmbit estatal Mujeres de la Industria Musical). “Les nenes, d’entre sis i vuit anys, són ja molt conscients dels estereotips de gènere i, a mesura que creixen, no se senten prou encoratjades per continuar lluitant, per la qual cosa calen polítiques que les animin a preservar els seus somnis. En l’edat que elles abandonen els estudis, ells solen formar el seu primer grup de música”, hi va afegir Zapata. “El que passa en la indústria musical passa també en molts altres sectors en què s’han construït escenaris molt masculinitzats”, va lamentar, per la seva banda, Núria Balada, directora de la Indústria Catalana de la Dona. “Cal una col·laboració entre institucions públiques i empreses privades.”

Que la presentació, ahir, de l’anuari fos, segurament, la més concorreguda dels darrers anys i que, enguany, festivals com el Primavera Sound –en la línia del compromís que l’any passat van assumir 45 festivals britànics i nord-americans– hagin configurat un cartell artístic amb més dones que homes són, tanmateix, elements que indiquen la consciència cada vegada més gran que té el sector per capgirar la situació.

Poc català en festivals

Més enllà de la seva anàlisi sobre la presència femenina, l’anuari exposa dades com que només el 24% dels artistes que canten en festivals ho fan en llengua catalana. Davant aquesta situació, i en una línia semblant a la que defensava ara fa un any Plataforma per la Llengua, ARC i Enderrock defensen “la necessitat de discriminació positiva cap al català” atès “l’evidència del seu preocupant estancament”. També quant a festivals, l’anuari assenyala una moderació en el creixement dels assistents els darrers anys (només el 2% a Catalunya), mentre que, en sales, l’increment de públic ha estat del 9% i el del nombre de concerts, del 3%.

75% de vendes en digital

Finalment, i en termes d’indústria discogràfica, L’anuari de la música 2019 conclou que aquesta ha registrat durant el 2018 un canvi radical de rumb cap al mercat digital, que representa ja el 75% del total de vendes. El rànquing d’àlbums d’artistes catalans més venuts de l’any passat està liderat per Manolo García, Sergio Dalma i Rosalía –a més del disc de La Marató– i, en català, per Alfred Garcia, Els Catarres, Doctor Prats i Els Pets.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

llibres

Immigració obligada narrada pels protagonistes

Barcelona
opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda