Cultura popular

MATEU TRES

PRESIDENT DE L’AGRUPACIÓ DEL BESTIARI FESTIU I POPULAR DE CATALUNYA

“Catalunya és terra de dracs, de mulasses i d’àligues”

Prop d’un miler de figures i bèsties estan en el seu imaginari i per preservar-les n’han digitalitzat prop de 150 que es divulgaran per imprimir a petita escala en 3D o fer-ne rèpliques en un futur

Estem ben representats a Catalunya amb bèsties i figures?
A l’agrupació tenim més de 215 associacions federades que representen prop de 700 figures del bestiari que hi ha a Catalunya. Ara ens trobem amb moltes colles que estan fent rèpliques petites pensades perquè la puguin portar la canalla. És una bona manera per garantir-se la continuïtat.
Què us porta a crear l’agrupació?
Vam néixer el 1996, arran del Congrés de Cultura Popular que es va fer, i en què n es va detectar que la imatgeria festiva d’animals estava molt disgregada. Vam pensar a buscar un àmbit propi del bestiari festiu i tenir un reconeixement.
Hi tenen cabuda tota mena de bèsties?
Qualsevol imatge festiva que tingui alguna vinculació amb figura animal o mitològica, que és el nostre nexe. Parlem d’àligues, dracs, cucaferes, cavallets, bous, mulasses... Els que tenen connotacions més humanes, com els gegants i capgrossos, queden fora del nostre àmbit.
Tenim arrelades la presència d’aquestes bèsties a tot el país.
Catalunya és terra de dracs, de mulasses i d’àligues, que tenim documentats de fa segles. N’hi ha amb una trajectòria llarga, vinculats a les festes de Corpus i a les representacions de les bèsties que en alguns casos s’havien lligat a festes religioses.
La llista de bèsties, però, s’ha multiplicat amb els anys...
Amb la restitució democràtica van començar a sortir moltes figures que responen a una necessitat d’organitzar-se i representar la identitat catalana. Això va portar una evolució cap a noves tipologies que no existien, com les figures mitològiques, prehistòriques o híbrides que representen diferents espècies d’animals.
Voleu perpetuar les bèsties amb un projecte de digitalització i 3D. De què es tracta?
Vam tenir amb poc temps tres successos desgraciats que van malmetre les figures, i ens vam adonar que el mal era irreparable. No és habitual que es conservin els motlles de guix, que també es malmeten, i va sorgir la idea de fer l’arxiu digital de les figures, amb un fitxer amb el seu volum i les característiques.
I així es pot fer una rèplica?
Podem fer el motlle a partir del control numèric que s’utilitza en la mecanització industrial i sense ocupar l’espai que requereix guardar els motlles de guix. Ens volem assegurar que podrem recuperar la figura en un futur i salvaguardar el patrimoni que tenim. Ara estem fent la selecció de les figures.
Quin criteri seguiu?
Vam obrir un procés perquè les entitats federades proposessin les figures oportunes, i volem prioritzar els elements de més antiguitat amb un valor sentimental i cultural important, i també aquelles que tinguin un major risc de pèrdua perquè no tenen un bon estat de conservació i puguin desaparèixer a curt termini.
Quina bèstia hi ha entre les que tenen més trajectòria?
El drac de Vilafranca, del qual es té la documentació més antiga a Catalunya, i el drac de la Bisbal de l’Empordà podrien entrar en aquesta primera fase, on, amb l’aportació que vam rebre pel projecte de Fundació.cat podem escanejar unes 150 figures, i si podem seran 200. La intenció és enllestir-ho a principi d’any i poder presentar-ho al nostre web cap a la primavera perquè tothom hi pugui accedir.
Divulgació i a la vegada tenir bèsties a petita escala?
Creiem que és una bona manera de divulgar en l’àmbit escolar i domèstic. Les persones que tinguin impressores 3D a casa podran tenir petites rèpliques. El que volem que la informació sigui universal i accessible per jugar i aprendre amb la cultura, no per fer-ne negoci.
Quins són els municipis que acumulen més bestiari?
Tenim Valls, que en té cap a una quinzena, i el Vendrell, que també en tenen un nombre important i l’últim any n’han creat dues de noves infantils. Barcelona, per la densitat demogràfica que té, està al voltant d’una cinquantena de figures.
Cada any feu una gala. Us voleu donar a conèixer més?
Serà la cinquena edició per fer-nos visibles i donar a conèixer la iniciativa que perseguim perquè es declari el dia europeu del bestiari festiu que proposem pel 24 de novembre, una data clau propera a la gala i quan es va constituir la federació. Es farà a Cervera seguint la Capitalitat de la Cultura Catalana.
El món del bestiari festiu viu un moment dolç?
Tenim molts col·lectius i gent implicada tot i que a vegades el suport institucional ens frena projectes i activitats. Les entitats volen fer intercanvis amb altres pobles teixint una forta complicitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona
MÚSICA

Joan Magrané estrena a Peralada un responsori per a la Setmana Santa del segle XXI

girona
música

Twenty One Pilots actuaran al Palau Sant Jordi l’abril vinent

Barcelona