Llibres

Gainsbourg i Dalí, una relació molt influent

La relació entre el cantant francès Serge Gainsbourg i el pintor Salvador Dalí havia estat una nota a peu de pàgina de diversos llibres fins a la publicació del llibre Gainsbourg i Dalí, moi non plus (Edicions Cal·lígraf), del periodista de l’ACN Pere Francesch. Un assaig en format de crònica periodística que indaga el lligam entre els dos artistes i en compara les personalitats i la influència que va tenir, sobretot per a Gainsbourg, la figura de Dalí. A través de diversos testimonis, Francesch convida el lector a “sentir-se identificat” amb la història, sorgida d’una extensa documentació.

El títol del llibre, una de les novetats de la Setmana del Llibre en Català, sorgeix de la cèlebre frase pronunciada per Salvador Dalí l’any 1951: “Picasso és espanyol, jo també. Picasso és un geni, jo també. Picasso en deu tenir setanta-dos, i jo quaranta-vuit. Picasso és conegut en tots els països del món, jo també. Picasso és comunista, jo tampoc”, en francès, moi non plus. Disset anys després, el cantant francès Serge Gainsbourg va crear la seva cançó més universal Je t’aime moi non plus, manllevant l’adverbi moi non plus.

L’assaig, que ja ha arriba a les llibreries aquesta mateixa setmana, qualifica els dos protagonistes de provocadors, excèntrics, escatològics, reis de l’autopublicitat, l’escàndol i el luxe, amants de la controvèrsia i creadors d’obres immortals, en les quals l’erotisme i la sexualitat hi són molt presents. Francesch també assenyala que la “introversió” de la parella d’artistes els va dur a crear-se un alter ego. “Van posar-se una màscara, i tots dos van haver de pagar un preu molt alt per portar aquestes màscares, sobretot al final de la seva vida”, remarca el periodista. Francesch retrata la relació entre Gainsbourg i Salvador Dalí a través de l’assaig i el relat periodístic en primera persona a partir d’una extensa documentació i de diversos testimonis, entre els quals destaca l’amic de Dalí i també pintor Antoni Pitxot, el seu secretari Enric Sabater, la cantant i una de les parelles de Gainsbourg Jane Birkin, el fotògraf Roberto Battistini –creador de la imatge Gainsbourg en Dalí– i els periodistes Arnaud Viviant i Albert Mallofré.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Laia Arañó Vega
Historiadora i autora del llibre “El camp dels catalans”

“El govern a l’exili va voler concentrar els refugiats catalans en un únic camp”

Banyoles
societat

La biblioteca de Cassà de la Selva ja porta el nom de Maria Corominas

cassà de la selva
música

La cantant gironina Jost Jou debuta amb ‘MFQM’: més forta que mai

girona
poesia

Guillem Pérez: “El cor és el vehicle amb què avancen la lectura i la vida”

cadaqués
Cultura

Mor Eduard Lluís Muntada, la veu en català de Vyvyan, el punky d’‘Els joves’

societat

Lectura de poemes i dos concerts per Sant Jordi

santa coloma de farners
SALT

Una marató de contes i música per amenitzar la Diada de Sant Jordi

SALT
Els propers reptes

Els propers reptes

BARCELONA
ÒPERA / DANSA

El Liceu convidarà Bieito, Ollé, Castellucci i McVicar el 24/25

BARCELONA