Llibres

Un país fora del món

El traductor de sèries d’animació i manga, i gran coneixedor de la cultura moderna oriental, Marc Bernabé treu un llibre de viatges sobre Corea del Nord

Una de les funcions dels guies turístics és que no et desviïs ni un mil·límetre del recorregut
L’autor del llibre descriu Corea del Nord com un viatge al passat, a la Unió Soviètica dels anys 60

Corea del Nord, oficialment anomenada República Democràtica Popular de Corea (RDPC) “és el país més enigmàtic del món”. Ho diu l’autor del llibre Corea del Norte (Norma Editorial) Marc Bernabé. Un estat que tothom de fora pensa que té unes fronteres totalment barrades, però no és així. No és fàcil però l’autor les ha traspassat dues vegades. Això sí, amb un xofer i dos guies que vigilen estretament que els visitants no surtin del seu recorregut pel país que ha estat mil·limètricament predeterminat, ja que és del tot impossible viatjar per iniciativa pròpia. El llibre recull les vivències de Bernabé en els dos viatges que va fer i trenca també algun mite. Bernabé és un gran coneixedor de les cultures orientals en el sentit més contemporani. Va ser el primer traductor del japonès al català de la sèrie Shin-chan i és autor de diversos llibres sobre la cultura pop japonesa, autor d’un manual per aprendre japonès amb l’ajut del manga i traductor d’infinitats de manga. “De sempre, el meu interès pel Japó m’ha portat a interessar-me també pels països del seu entorn, per això no vaig desaprofitar la primera ocasió que vaig tenir de fer el primer viatge a Corea del Nord. Una oportunitat que se li va presentar el 2018, quan es van obrir una mica les fronteres per la celebració del 70è aniversari de la creació de la República. Amb la complicitat d’un company van decidir apuntar-se a un dels viatges que es van organitzar. “Va ser un viatge en el temps, com si et transportessin a la Unió Soviètica dels anys seixanta.”

Moltes de les seves experiències van començar a prendre forma de relat en la seva plana web. I així va néixer la proposta d’Óscar Valiente, editor de Norma, de fer-ne un llibre. “Però era força conscient que, tot i que podia aportar moltes coses sobre el coneixement del país, la visió era molt parcial. Vaig viure la grandiositat de les celebracions en un clima que no era ben bé el que es vivia del tot a la RDCN en el dia a dia, per això vaig esperar a un segon viatge per escriure el llibre”.

El segon viatge també va tenir la seva via singular: va decidir presentar-se a una marató internacional, això li va facilitar els tràmits d’entrada. Una de les experiències d’impacte va ser l’entrada a l’estadi Kim II Sung en què els corredors van ser rebuts per 50.000 persones vestides gairebé tots igual de fosc amb banderoles que feien voleiar. “Crec que va ser el més semblant a assistir a uns Jocs Olímpics per a un corredor de pa sucat amb oli com jo.” Aquest viatge li va permetre conèixer diferents instal·lacions esportives, com ara una galeria de tir en què a més de disparar a una diana també li van oferir la possibilitat de disparar a un faisà viu que estava engabiat. Si el matava li cuinaven l’animal allà mateix. “No volia ferir sensibilitats dels qui consideraven una deferència l’oferiment i vaig dir que sí procurant que ni per casualitat pogués encertar perquè em semblava aberrant.” Al vestíbul de la galeria de tir hi havia parelles de nuvis que es feien les fotos del casament. En aquest viatge va poder entrar a un dels pocs grans magatzems on poden comprar els estrangers. A tota la ciutat de Pyongyang, capital del país. La netedat de tot plegat: la gent, els carrers o els cotxes és una de les coses que el van sorprendre.

Bernabé utilitza tot el seu anecdotari per descriure el país. Dedica capítols, molt il·lustrats, a explicar la història del país sotmès pels japonesos al llarg de molts anys; la divisió de Corea: en una part dins l’òrbita comunista, i una altra, la del Sud, d’influència occidental, després de la Segona Guerra Mundial, i com un mateix poble que ha tingut la mateixa cultura al llarg de centenars d’anys acaba convertit per qüestions militars i polítiques en dos mons diferents. També té la voluntat utilitària que sigui una guia de viatge.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

llibres

Immigració obligada narrada pels protagonistes

Barcelona
opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda