Llibres

Planeta del dia de la sentència

564 originals, procedents sobretot d’Espanya i Amèrica, aspiren als 601.000 euros de dotació del Planeta

Creuheras: “Volem fomentar una societat lectora per fer una societat millor”

Feia anys que no anava al premi Planeta, però ahir al recinte modernista de l’hospital de Sant Pau vaig trobar cares conegudes i un dels equips editorials més veterans i solvents del país. El dia era complicat i cada periodista explicava la seva odissea per arribar-hi. Un havia deixat el cotxe a l’altra banda de l’Eixample, l’altre havia arribat en taxi. Jo ho vaig fer en metro i l’única incidència que vaig trobar eren els xiscles de joves que s’havien deslliurat de l’institut. Més que proclames de protesta o revolucionàries exhibien la felicitat de qui s’ha escapat de la gàbia de l’avorriment.

En els comentaris anteriors a la roda de premsa, les travesses sobre el guanyadors s’havien transformat en comentaris positius o negatius sobre la sentència. Em va sobtar que als jardins del recinte modernista pràcticament cap periodista fumés, cosa que reflecteix també la decadència de la professió

Ja iniciada la roda de premsa, el president del grup, Josep Creuheras, va intentar driblar les preguntes dels periodistes, i se’n va sortir prou bé. Quan li van preguntar sobre l’assistència de càrrecs del govern al sopar d’avui, va respondre que tindrien dos expresidents de la Generalitat. Sobre la presència de membres de la casa reial, va respondre que no era una data especial i que, tot i celebrar el setantè aniversari de l’editorial, no ho era del premi. Finalment va confirmar la presència de l’alcaldessa de la ciutat, Ada Colau, i del ministre de Cultura en funcions, José Guirao. Creuheras va voler compensar la manca d’informació dels guanyadors amb titulars: “Volem fomentar una societat lectora per fer una societat millor” i “si tots llegíssim més, faríem un món millor.” Quan alguns dels periodistes més insidiosos van mirar de fer-lo pronunciar-se sobre la sentència, va xutar el tema a corner amb “màxim respecte per les decisions judicials perquè som en un estat de dret.” També es va pronunciar sobre la possibilitat de tornar a tenir el domicili fiscal a Barcelona: “Encara no considerem de tornar perquè no es dona seguretat jurídica.”

La resta va ser una disquisició sobre la qualitat literària del thriller policial que domina la novel·la actual o sobre els minsos resultats del llibre electrònic, quasi marginal en la facturació. Avui coneixerem el guanyador.

LA XIFRA

564
novel·les
aspiren a la 68a edició del premi Planeta.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona
MÚSICA

Joan Magrané estrena a Peralada un responsori per a la Setmana Santa del segle XXI

girona
música

Twenty One Pilots actuaran al Palau Sant Jordi l’abril vinent

Barcelona