Cinema

FIRES DE SANT NARCÍS

Pel·lícules. ‘Estudio Amueblado 2-P’

‘Estudio amueblado 2-P’

Les localitzacions que va triar Forqué ens tornen la plaça de Sant Agustí, l’Onyar, la Rambla de la primera transformació, la placeta del Correu Vell i altres carrers prou entranyables

Les peripècies d’un parell de treballadors de banca una mica cràpules no passaran pas a la història del cinema ni tan sols per la categoria dels actors principals, però interessen pel fet d’haver-se rodat a la ciutat de Girona, una ciutat que a finals de la dècada dels seixanta encara conservava la pàtina casposa ideal per a una comèdia d’aquesta mena. Volia ser una comedieta comercial, una mica picant –potser molt per a l’època–, per omplir una hora i mitja en un programa doble de qualsevol tarda de diumenge a començaments dels setanta. La dirigia José María Forqué i tenia un repartiment de garantia: Fernando Fernán Gómez, José Luis López Vázquez, Esperanza Roy i Amparo Soler Leal. Es va estrenar el dia de cap d’any de 1969 i els resultats no van pas acabar de satisfer les expectatives dels implicats.

Però passava a Girona i té l’interès de veure com era la ciutat l’any 1968, abans que la democràcia municipal iniciés la transformació miraculosa d’aquella ciutat de militars i capellans en la destinació turística en què s’ha convertit. Les diverses localitzacions que va triar Forqué ens tornen a la plaça de Sant Agustí, l’Onyar, la Rambla (que ja llueix la primera transformació, quan es va deixar amb una sola direcció), la placeta del Correu Vell (al peu de la Força) i altres carrers prou entranyables. Tornem a veure aquella Girona escrostonada, bruta, pobra, atemorida... que ens va deixar la inacabable postguerra. La de la pudor de la col bullida i inundacions cada dos per tres. S’acabava d’inaugurar el pantà de Susqueda però tot i això encara quedava una darrera explosió d’aigua.

La història parla d’uns empleats de banca que usen l’ordinador per saber quines noies poden ser víctimes fàcils dels seus anhels de conquesta. El primer que la màquina els deixa clar és que han de muntar un apartament moblat. Els dos amics acaben sent l’enveja de la resta de companys de l’entitat bancària i la seves gestes arriben tan lluny que la direcció ordena una investigació, que conclou que l’apartament és una oficina d’assessorament financer. Una mica innocent tot plegat però encara vivíem una dictadura religiosa/militar. La Girona de la postguerra encaixava perfectament com a decorat.

Estudio Amueblado 2-P
Director:
José María Forqué
Any:
1969
Intèrprets:
Fernando Fernán Gómez, José Luis López Vázquez, Amparo Soler Leal, Esperanza Roy, Soledad Miranda

Comèdia picant

Aragonès de naixement, es va traslladar ben aviat a Madrid, a on va estudiar arquitectura, tot i que la seva curiositat teatral el va portar ben aviat pels camins del cinema.

La seva extensa filmografia engloba gairebé tots els gèneres, destacant especialment el de la comèdia. Va ser un director versàtil i de gran ofici i la seva trajectòria va ser reconeguda el 1995 amb la concessió del premi Goya d’honor per part de l’acadèmia espanyola de cinema. Estudio amueblado 2-P no és precisament de les seves obres més destacades però s’inseria en un gènere, el de la comèdia picant, que al final del franquisme tindria una gran rellevància.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Cinema

El BCN Film Fest obre portes i espera Meg Ryan

barcelona
Mònica Soler Ranzani
Novel·lista

“Faig ficció, però em preocupa molt la versemblança”

Barcelona

Model i artista amb final feliç

Barcelona
ARTS EN VIU

Ròmbic produeix un ‘site specific’ amb 10 titellaires pel seu desè aniversari

BARCELONA
sant feliu de guíxols

Dani Fernández, La Oreja de Van Gogh i Nil Moliner, al 2n Idilic Festival

sant feliu de guíxols
mostra

Nova exposició permanent a la Fundació Josep Pla de Palafrugell

Palafrugell
Crítica

Lloança al gran misteri

Besalú

El Festival de Música de Besalú s’avança a la primavera

Besalú
TEATRE

El Poliorama reivindica Gómez de la Serna i Valle-Inclán amb un cabaret

BARCELONA