Cinema

Uns Gaudí paritaris

‘La hija de un ladrón’, ‘Els dies que vindran’ i ‘La innocència’, favorites dels premis de l’Acadèmia del Cinema Català, que es concedeixen aquest vespre

El lleidatà Francesc Betriu, director de films com ‘La plaça del Diamant’, rebrà el Gaudí d’honor

La hija de un ladrón, amb 13 nominacions; Els dies que vindran, amb 10, i La innocència, amb set, parteixen com a principals favorites de la dotzena edició dels premis Gaudí, que es concediran avui a partir de les 21.50 h a l’Auditori del Fòrum-CCIB, en el marc d’una gala produïda per Dagoll Dagom, dirigida per Jordi Prat i Coll i presentada per l’actriu badalonina Anna Moliner. Serà el primer cop en els 12 anys d’història d’aquests premis que les nominacions són paritàries, tot mostrant un equilibri inèdit en el gènere dels professionals finalistes. Un exemple d’això és la categoria de millor pel·lícula, amb dos films dirigits per homes (7 raons per fugir, d’Esteve Soler, Gerard Quinto i David Torras, i Els dies que vindran, obra de Carlos Marqués-Marcet) i dos més dirigits per dones (El viatge de Marta, de Neus Ballús, i La innocència, debut de la valenciana Lucía Alemany). Les nominacions, d’altra banda, a millor pel·lícula en llengua catalana també mostren aquest caràcter paritari, ja que hi concorren films de dos directors (El hoyo, de Galder Gaztelu-Urrutia, i Liberté, d’Albert Serra) i dos que són obra de directores (La hija de un ladrón, de Belén Funes, i Ojos negros, de Marta Lallana i Ivet Castelo).

Amb premis en 21 categories diferents, els Gaudí, com cada any, es podran veure en directe a TV3. “Serà una gala musical, amb ironia, emotiva, amb convidats que guardem en secret... i amb una mirada que pretén fer protagonista la professió del cinema”, va avançar Jordi Prat i Coll. La cerimònia tindrà actuacions musicals d’Albert Pla, Àngels Gonyalons, Névoa i Xavier Sabata i s’hi espera la visita del president del govern de Catalunya, Quim Torra; el vicepresident, Pere Aragonès; el president del Parlament, Roger Torrent; l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i el ministre de Cultura del govern espanyol, José Manuel Rodríguez Uribes, que es converteix d’aquesta manera en el primer membre del nou govern de Pedro Sánchez a visitar Catalunya.

Betriu, Gaudí d’honor

El Gaudí d’honor, que s’entregarà després d’un parlament de la presidenta de l’Acadèmia, Isona Passola, recaurà enguany en mans del cineasta lleidatà Francesc Betriu, a qui se li reconeix una “filmografia pionera, inclassificable i censurada durant el franquisme que inclou títols emblemàtics, com ara Furia española i La plaça del Diamant”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia